Påsksallad

sallad_bord6G8A5756

Vilken fin påsk vi hade här på Solhaga.

solhaga6G8A5783

Eftersom jag tillbringade det mesta av påsken i bageriet hade vi inte planerat något särskilt. Därför passade det perfekt med spontanbesök på påskdagen. Min kusin Christian från Danmark dök upp med sin Marianne och deras barn Aksel och Olaf.

sallad6G8A5745

I vanliga fall brukar vi äta lammstek, men på grund av kräsna barn byttes den ut till en bit nöt. Som tillbehör gjorde jag en jättesallad, på det fina orangea fatet som jag ärvt av mormor, signerat Jens Harald Quistgaard. Samma formgivare som gjort servisen vi använder på Borgmästargården.

Påsksallad
Min favoritsallad kan göras på nästan vilka grönsaker som helst. Jag börjar alltid med att blanda en dressing i botten av skålen:

1 röd chili, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
några centimeter ingefära, riven
1 pressad limefrukt
1 dl rapsolja
1/2 dl vatten
2 msk äppelcidervinäger
2 msk soja av god kvalitet
1 msk honung
2 tsk sesamolja
salt och peppar

Just den här påsken blandade jag sedan ner:
väl sköljda groddar
paprika i olika färger
färsk spenat
finstrimlad morot
fänkål, tunt skivad
röd spetskål
grönkål
Minst en kruka hackad koriander

Allra sist kan man toppa med varma grönsaker:
Pak choi, lätt stekt i olivolja
Broccoli, ånkokt
Rostade och hackade nötter och mandel

blasfix_9491

Självklart målade vi ägg också, enligt traditionen jag berättade om tidigare i veckan. Med min gula blas-fix gick det snabbt att ordna med urblåsta ägg. Det allra bästa är såklart att måla på ostämplade ägg, så att man slipper de rosa bokstäverna. Den här påsken hade jag fått några grönaktiga ägg i present av Annelie på Borgmästargården, och dem ville jag såklart göra något speciellt med.

aggmalning_9494

Olaf, Marianne, Aksel, jag och Myra gick loss med färgerna. Ända tills vi upptäckte att påskharen varit i trädgården och lagt ägg…

agg_6G8A5770

Äggen från Annelies hönor har så fin grundfärg i sig själva, att de knappt behöver dekoreras. Det blev ett enkelt mönster i vitt och guld. Se så fint det går ihop med tapeten Jugendros från Lim & Handtryck.

agg_6G8A5771

Ett annat ägg var lite blåaktigt. Det fick bli lite gräs i botten bara, äng och sommarhimmel.

agg_6G8A5777

Det gröna ägget med bruna prickar fick gröna blommor. Det ska Annelie få tillbaka av mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s