Julbrödet 2022 – Äpple & rostad mandel

Den här julen får sätta punkt för krishösten 2022, då hela vår bransch gick igenom något slags kollektiv chock. Och resten av mänskligheten också för den delen. Det har varit så mycket elände och negativa nyheter att hälften kunde vara nog. Därför kändes det särskilt viktigt att den här julsäsongen fick bli ljus och glad här på Solhaga.

När jag skulle skriva recept till årets julbröd tänkte jag såklart på vad som finns just nu, vad vi har mycket av. Samtidigt kände jag att det var läge att liva upp det hela med en riktigt lyxig råvara, och faktiskt råkade vi ha ganska stora mängder mandel på lagret. 

Svagdrickan från Krönleins har vi inte lyckats baka upp från förra julen, och den håller ju än. Så där drog jag på med lite större mängder, degvätskan består alltså till större delen av svagdricka. 

Tidigare i höst fick vi också presskaka från mustning på Äppelgården här i Slöinge.

Och från Martin i Ugglarp fick vi ett par burkar honung som börjat jäsa, passar ju fantastiskt bra att baka med. 

Vi vill också lyfta en av våra nya favoritleverantörer. Appells lantbruk i Ängelholm odlar regenerativt och har dessutom skaffat sig en virvelkvarn där de maler sina kulturspannmål. Deras kulturråg fick därför vara med i brödet. I en virvelkvarn mals mjölet genom att en luftström virvlar spannmålskärnorna runt en sten, så att de slipas ner. Temperaturen blir inte lika hög som vid stenmalning, vilket bevarar egenskaperna bättre. Dessutom får man ett mycket mer finmalet fullkornsmjöl som är helt fantastiskt att baka med. Så får ni chansen att köpa virvelmalt mjöl, gör det. 

Äpple & rostad mandel

På Solhaga använder vi överblivet bröd i degarna, du kan hoppa över denna del om du vill. 
200 g ströbröd
400 g vatten
Blötlägg ströbrödet i vatten, täck över och låt stå över natten, rumstemperatur går bra. 

250 g vatten
500 g svagdricka
150 g rågsurdeg
130 g presskaka (inte så vanligt att man har hemma, men det går fint att köra hela äpplen i mixer istället) 
20 g honung
20 g jäst
1200 g vetemjöl
160 g rågmjöl, vi har virvelmald kulturråg från Appells lantbruk 
32 g salt
150 g rostad hel mandel med skal

Rosta mandeln i en stekpanna eller i ugn. 
Tänk på att det vintertid kan vara bra att värma degvätskan till 30-40 grader för att få fart på degen, i det här fallet vatten och svagdricka. 

Blanda allt utom mandel i en hushållsassistent i cirka 10 minuter eller tills degen är smidig och släpper från kanterna.

Tillsätt mandeln och blanda tills den fördelat sig jämnt i degen. 

Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka två timmar, vik ihop en gång under tiden. Jäsningen ska ha kommit igång ordentligt innan du formar bröden. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i 3-4 bitar. Forma till avlånga bröd. Lägg med skarven uppåt på bricka eller korg med duk som du mjölar med vetemjöl. Låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, eller i kyl över natten.

Värm ugnen till 275°C, gärna med en plåt eller baksten inne. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Snitta och sätt in bröden på sten eller plåt samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i 30–35 minuter, eller tills du är nöjd med färgen. Våga baka lite längre än du tror för att få ordentligt med skorpa.

Fantastiskt gott, saftigt och med fin smak av den rostade mandeln. Passar väldigt fint både till ostar och chark.

Idag har det varit det stora julbaket, alltså den dagen på året då vi bakar som allra mest bröd. Alltid en utmaning att få till temperaturen på degarna så att det varken blir för bråttom eller står still.

Mitt i julbaket fick jag ta en paus för en interjvu i radio. Genom mitt bloggande och annat har jag hamnat på något slags ringlista för journalister som vill ha en kommentar till elkrisen. Radio Halland har sänt direkt från Solhaga tre gånger under hösten, och idag ville P4 Extra fråga vad jag tyckte om att regeringen skjuter upp det utlovade elstödet till företag på obestämd tid.

Jag tycker nog som många andra att det var lite märkligt att lova ett stöd som sedan inte gick att genomföra. Men ska jag vara helt ärlig så har jag aldrig räknat med något stöd utifrån, jag har hela tiden tänkt att vi får klara det här på egen hand.

Vore fint om det kunde fattas beslut om andra lättnader, när ska till exempel personalliggartvånget för ägare avskaffas? Det är otroligt bökigt för oss som bor på våra jobb att hela tiden reflektera över om vi är i tjänst eller om vi är lediga… det blir alltså böter på 12500 kr om jag inte är inskriven i boken ute i tvättstugan vid rätt tillfälle. Obehagligt.

Men strunt i det nu, för julbaket gick strålande. Carolina och jag slog upp allting i rimlig tid. Degarna kändes perfekta, vilket betyder att jag kommer att kunna sova inatt. Så gott man nu kan sova när väckarklockan står på 01.45….

5 reaktioner på ”Julbrödet 2022 – Äpple & rostad mandel

 1. Så gott brödet ser ut 👌
  Trist med byråkrati -Sverige..så löjligt med sån regel..

  Kör så det ryker Sara, men se till att få lite vila emellanåt

  Kramar från Värmland/ Gizze

  1. God Jul och Gott Nytt år Sara!🎄🎅🎆

   Du är verkligen fantastisk på att dela med dig av dina kunskaper och erfarenheter. Gillar särskilt dina inlägg kring återbruk.

   Har själv väldigt nära till två lokal bryggerier med allt från lager och ale till imperial stout.
   Är sugen på att fråga dem efter lite restprodukter jag kan använda i baket men vet inte riktigt vad jag ska fråga efter. Vad är ditt tips? Drav?
   Flytande vört hjälper mitt lokala bageri mig med, men skulle det vara skillnad om jag vänder mig direkt till bryggeriet?

   En annan fråga. Vilken metod för att forma och få riktig spänst i en batard? Får hygglig spänst men inte alla samma som i en boule.

   1. Tusen tack, Marcus, så roligt att höra att bloggen uppskattas! Tycker absolut att du ska prova att baka med drav, det är ju mältat korn som ger massor av aktivitet till degen. En del väljer att koka det först så att det inte ska bli för mycket aktivitet, men jag föredrar att låta det vara och använda mindre mängd istället. Kolla gärna vårt recept på bryggarbröd, så ser du ungefär hur mycket vi tar. Flytande vört har jag inte gjort själv någon gång, men det finns massor av tips på nätet om du vill prova. Och angående din sista fråga, att få spänst i en batard. Jag brukar alltid utgå från den runda formen, alltså jag rundriver först, och sedan formar jag till batard. Om degen är lös kan du forma flera gånger med lite vila emellan för att få spänst. Det är verkligen det som är hantverket, och man får öva en del innan det sitter. Lycka till och gott nytt år!

 2. Då ska jag fråga bryggeriet, att drav även ger aktivitet låter toppen! Tänkte det var för smaken och återbrukets skulle. Tre flugor i en smäll då 😀

  Flytande vört har jag rätt bra kläm på (i alla fall bageriernas) tänkte om bryggeriernas inte var lika koncentrerad.

  Rundriver också först. Vilar, viker båda kanterna (uppifrån och nedifrån) mot mitten. Vrider 90°och viker uppifrån och nerifrån. Med spateln sen kan jag ändå spänna upp degen rätt bra (egentligen klart tillräckligt) men hade ändå önskat att jag kunde få samma spänst som i en boule. Men man kan ju fråga sig varför egentligen..

 3. Auch wenn Weihnachten jetzt schon wieder ein paar Tage her ist, dass Brot ist ein Brot, was man das ganze Jahr über essen kann, zumindest denke ich das, den das sieht so köstlich aus das darf und kann man doch nicht nur zur Weihnachtszeit genießen.
  Ich würde es die Tage sehr gerne nach backen, gibt es eine Deutsche Alternative zum Svagdricka!?
  Ganz viele Grüße sendet,
  Jesse-Gabriel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s