En sak som vi ofta gör i bageriet nuförtiden, är att liva upp traditionella bakverk med något kulturspannmål som ger det hela lite mer karaktär.
Vi har en liten träkvarn där vi maler hela korn, och för att väcka alla det goda i mjölet blötlägger vi det alltid över natten innan det ska användas. Ibland kan det börja bubbla lite, som början till en surdeg. Poängen är att vattnet väcker mjölksyrebakterierna till liv, som gör att näringen i spannmålet kan komma oss människor till godo.

Här har vi en riktig julklassiker som jag bara älskar, de påminner mig så mycket om mina fastrars kalas när jag var liten. Där serverades det alltid ett överdåd av småkakor och sockerdricka. Så självklart kan man äta dem året om! I min variant har jag även lagt till lite rostad mixad mandel för lite extra struktur och smak. Och en nypa salt såklart, glöm aldrig det.
Mandelmusslor med emmer och rostad mandel
ca 35 st
60 g emmer eller annat fullkornsmjöl, gärna nymalet
60 g vatten
200 g smör
150 g socker
10 g vaniljsocker
1 äggula
110 g mandelmjöl
20 g rostad och mixad mandel
1 nypa salt (jag tog 3 g)
290 g vetemjöl
Blötlägg fullkornsmjölet i 60 g vatten, plasta över och låt stå till nästa dag. Rosta mandel i en stekpanna eller i ugnen, kör i en mixer tills det är fint.
Blanda rumsvarmt smör, socker och vaniljsocker i en assistent med vinge. Tillsätt äggula, därefter det blötlagda fullkornet, mandelmjölet, mixad mandel och salt. Allra sist tillsätter du vetemjölet och kör så kort som möjligt.
Plasta in degen och låt vila i kylen någon timme, eller till nästa dag.
Här kommer mitt bästa tips på hur man delar en deg i mindre bitar så att de blir lika stora. Dela först degen i tre lika stora delar, och rulla ut till längder som är jämntjocka. Lägg dem intill varandra. Dela sedan med en kniv eller spackelspade i bitar rakt över de tre rullarna. Kolla så att bitarna väger 25-30 gram styck.
Rulla bitarna till kulor, lägg i formen och tryck ut mot kanterna så att mandelmusslan blir skålformad.

Baka i 175°C i 15-20 minuter, tills kanterna får gyllenbrun färg, då bör musslan vara klar. Jag brukar baka så mörkt jag vågar, men de får absolut inte bli brända.

Låt svalna, vänd ur formarna och servera med en god sylt och lättvispad grädde. Eller så här, som vår kökschef Carolina gjorde häromdagen, med sylt och en blandning av färskost och vit chokladganache.

Formar till mandelmusslor brukar finnas på loppisar, jag har samlat på mig ett antal olika former som ni ser, både avlånga och runda. Förra året fick jag en hel bunt ovala av Johan på Lis Mejeri…

…där vi för övrigt åt en alldeles fantastisk julmåltid häromkvällen. En av de jultraditioner jag verkligen prioriterar att hinna med varje år.

Eftersom jag tillbringar den mesta av tiden iklädd mjölig svart trikå och håret i tofs prioriterar jag att gå överklädd så fort jag får chansen. Här blev det rött och glittrande stenar. Ante är som ni ser helt med på noterna och drog på sig tivolikavajen. På Lis Mejeri fanns även lånehatt som kronan på verket.

Det var ingen hejd på festligheterna, kvällen före passade vi på att slå ihop Borgmästargårdens och Solhagas julmiddag och bjöd hela gänget på Prostens Pizza. Passar extra fint eftersom flera har jobbat på båda ställena. Nelli, Irma, Selma, Lova, Carolina, Maja, Hilma, jag, Ante, Hanna med Lasse och Tilda med Claude.

Ett annat härligt decembermys är julkalendern med kaffe som kom med posten från min vän Märta på Hjulsjö103. I samarbete med kafferostare Per Nordby finns här en liten skatt per dag att uppleva. Extra viktigt just nu när livet består nästan bara av jobb. Hur skulle jag överleva utan kaffe? Tur att jag inte behöver ta reda på det. Vi ses snart igen, då får ni recept på årets julbröd!
Mums, måst göra mandelmusslor frampå….
Så tjusiga ni är Du och Ante!
Önskar er en riktigt God Lugn Skön Jul!
Kram tills vi ses ( Ska försöka få till en tur innan våren)
/ Gizze