Växtbaserad chokladtårta

Denna helg har vi preimär för en ny chokladtårta på Solhaga, våra gäster har saknat ett bakverk som är utan mjölkprotein. Det mesta vi bakar är ju med ägg och mejeri som grundpelare. Dock är vi noga med att det inte ska kännas som ett specialbakverk, det ska vara precis lika lockande och gott för alla. Sedan är det ett plus att den finns som alternativ för dem som inte tål mjölkprotein eller vill äta växbaserat. 

chokladtarta_marmorDSCF3940Till utseendet ser den ut lite som en kärleksmums, eller hur? Dock ville vi inte kalla den för det, eftersom känslan i frostingen på en kärleksmums är helt annorlunda än denna variant som är lite mer sofistikerad med sin fina chokladganache. Botten har vi hämtat inspiration till från brinkenbakar.se.

Chokladtårta

Botten
200 g socker
180 g vetemjöl
20 g kakao
10 g vaniljsocker
4 g bikarbonat
4 g salt

225 g kaffe, avsvalnat
70 g rapsolja
15 g vitvinsvinäger

Blanda allt det torra i en assistent med vinge. Tillsätt därefter det avsvalnade kaffet, rapsoljan och vinägern. Rör ihop, och häll sedan smeten i en springform med bakplåtspapper. Baka i 160°C varmluft i ca 25 minuter och låt svalna innan du skär upp den, annars förlorar den sin saftighet.

Ganache
150 g mörk choklad
60 g havremjölk
30 g glykos
30 g socker
12 g rapsolja
3 g salt
Ev. rostad kokos till topping

Bryt chokladen i mindre bitar. Koka upp havremjölk, glykos och socker i en kastrull. Slå över chokladen och mixa med mixerstav. Vänd ner rapsolja och salt med slickepott. Låt ganachen stelna lite innan du häller upp den på sprits. Skär upp botten till tårtan i bitar, spritsa på ganachen och strö över rostad kokos.

chokladtarta_bit_SCF3932Så saftig och god botten, en riktig höjdare tycker vi. 

chokladtarta_nelli_hanna_5502Första testbaket utvärderas av Nelli och Hanna. Vi provade även att göra den med glutenfri mjölblandning, men där blev resultatet inte tillräckligt bra tyvärr. Annars hade det ju varit optimalt att ha något som precis alla kan äta.

bagerietDSCF3979Fullt ös i bageriet igår när jag tittade in igår förmiddag, och aningens nervöst eftersom vi skulle få återbesök av Miljö & hälsa efter renovering och diverse förbättringar. I augusti gjordes en inspektion precis i slutet av dagen när trycket varit så högt att ordningen inte var den bästa om man säger så. Vi hade en del diskussioner om ytskikt och hur de ska underhållas och kom överens om en plan som nu är verkställd. 

diskhornDSCF3990Diskhörnet har fått sig en rejäl renovering. Efter tretton år av högtryck hade en vägg blivit fuktskadad. Golvet hade fel lutning vilket gjorde att vatten samlades på fel ställen. Men nu är allt fixat! Vi passade även på att kakla väggen vid fönstret och laga sprickorna i golvet. 

saraadlerDSCF3971Det har målats också på alla ställen som var slitna, se hur fin baksidan av stenugnen blev. Här har vi förresten Sara Adler, som är vårt senaste tillskott i det fasta teamet på Solhaga. Lite lurigt är det faktiskt när vi nu är två Sara som jobbar här, det händer ganska ofta att vi blir förväxlade på telefon. 

nelli_hanna_sara_bageriDSCF4006Tre av de klippor som tar ansvar för att hålla Solhaga flytande under min frånvaro. Nelli som vd, Hanna som bagerichef och Sara som biträdande butikschef. Så otroligt fint att allt rullar på med både produktionen och alla förbättringar som vi gjort i lokalerna. Det här gänget har jobbat sig igenom varenda vrå så att allt nu är i perfekt ordning inför säsongen. 

krokusDet som står näst på tur att få lite kärlek är utsida och trädgård, vilket jag tänkte att nästa inlägg skulle handla om. Det ena vårtecknet efter det andra börjar titta upp, här har vi violtulpan Persian Pearl som är först ut av lökväxterna. Vi ses snart igen! 

Lämna en kommentar