Vi tänkte att vi skulle börja med månadens bröd igen här på Solhaga. De första åren gjorde vi ett nytt bröd i veckan, helt otroligt att vi hann med det. När jag räknar hur många brödrecept som finns på denna blogg är siffran långt över 300…
På senare år har det hänt mer på den söta sidan medan bröden har varit ungefär de samma. Nu är vi alla sugna på att göra plats för kreativitet och nya påhitt. Häromdagen hade vi en fantastiskt rolig workshop i hur man snittar olika bröd, vi gjorde en jättelik baguettedeg som vi formade på olika sätt. Kanske kan detta bli ett eget inlägg snart.
Om man tittar på vilka råvaror som finns just nu kändes jordärtskocka spontant som ett bra alternativ, och en stor favorit bland rotsaker för mig. Man kan tro att det är en rotsak, men faktiskt är detta en ört som är släkt med solrosen, visste ni det? Jag har bakat med hela jordärtskockor innan men inte testat att göra dem till puré. Det är ofta ett bättre alternativ om man vill att brödet verkligen ska ta smak, och i det här fallet bidrog det även till en helt magisk konsistens på brödet. Supersaftigt och väldigt gott med den knapriga saltrostade mandeln som bryter av mot det mjuka.
Jordärtskockspuré
300 g jordärtskockor
lite olja och salt
Skrubba av jordärtskockorna men låt skalet sitta kvar. Rosta i ugnen på 200°C tills de är mjuka. Låt svalna och mixa grovt.
Saltrostad mandel
Koka upp 1 msk salt i 1 dl vatten så att det löser sig.
Lägg i mandlarna och rör runt. Häll av vattnet och rosta mandlarna i ugnen på 180°C i cirka 10-15 minuter, rör gärna någon gång under tiden så att de blir jämnt rostade.
Jordärtskocksbröd med saltrostad mandel
300 g vatten
300 g jordärtskockspuré
100 g rågsurdeg
10-30 g jäst
540 g ekologiskt vetemjöl
100 g fullkornsmjöl, gärna dinkel eller emmer
18 g salt
75 g saltrostad mandel
Blanda allt utom mandel i en degblandare på låg hastighet i cirka 10 minuter, eller för hand dubbelt så länge. När degen är smidig och slät blandar du ner mandlarna på låg hastighet tills det precis gått ihop.
Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda. Låt den vila i cirka 30 minuter, vik sedan in mot mitten, en gång från varje håll. Låt vila i ytterligare 30 minuter eller tills det känns att den börja jäsa.
Lägg degen på mjölat bakbord och dela i två lika stora bitar. Forma till ovala bröd med spets och lägg med skarven uppåt i korgar med lätt mjölad duk. Låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, eller i kyl över natten.
Värm ugnen till 275°C, gärna med en plåt eller baksten inne. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande, Gör ett par överlappande ganska djupa snitt på längden och sätt in bröden samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i 30–35 minuter, eller tills du är nöjd med färgen.
Mycket gott bröd blev det, passar väldigt bra till både ostar och chark tycker jag.
Inkråmet är tätt på grund av att degen innehåller såpass mycket jordärtskockspuré. Seg, mjuk och saftig konsistens blev det.
Och så blev det faktiskt så populärt att vi fick baka det även veckan därpå.
Och annars då? Jo, allt rullar på och jag är tacksam över att livet just nu innehåller endast mindre bekymmer. Till de små problemen räknas att vår lilla 20-litersgryta till Stora Björn har gått sönder och en ny kostar 15 000 kronor. Vi väntar och ser, kanske köper vi en ny maskin så småningom och så får vi fortsätta använda enbart 40-litersgrytan och det känns ju som ett typiskt i-landsproblem.
Ett annat mindre problem är att jag har svårt att hålla min kostplan med näringsrik mat just nu, eftersom det är en bagares plikt i semmeltider att smaka på allt som kommer i ens väg. Förra veckan var jag ju på semmelturné med Sofie, och denna helg åkte Ante och jag ännu längre norrut för att hälsa på Malin och Oskar på Vänga Kvarn och Eric på Brödfabriken i Jonsered.
En riktig praktsemla fick vi på Vänga kvarn, den godaste hittills i år. Malin och Oskar hade bjudit dit oss för att prata om personlig hållbarhet, och vi hade massor av erfarenheter att dela med varandra. Mer om det i ett kommande inlägg!
När vi kom till Brödfabriken i lördags förmiddag var förberedelserna i full gång inför fettisdagen. Jag hoppade in vid bakbordet för att ge Frida ett handtag med att rundriva vetedeg, medan Eric gjorde iordning semlor.
Brödfabrikens semla vann årets semmeltest i Göteborg, det är bara att lyfta på hatten, eller ska vi säga locket? Praliné i fyllningen, och väldigt snygga tycker jag med den mjuka formen på grädden.

Locket av då för Eric, som gick i mina fotspår och startade bageri! Tänk att det blev en så omedelbar succé att det nästan tog knäcken på honom. Inte lätt att få till skärpan på bilderna, eftersom han for som en skottspole fram och tillbaka denna intensiva lördag. Härligt att se att han har farten uppe, för på tisdag smäller det!










terrific! Breaking: Major Technological Advancement Announced in [Industry] 2025 phenomenal