Årets julbröd – Äpple & havre
Vad vll man ha ett år när det varit lågkonjunktur och elände i världen? Jo, ett julbröd med lite sötma skulle sitta fint. Gärna med råvaror som vi har tillgängliga och inte kostar för mycket. Så tänkte vi på Solhaga när vi satte ihop det här receptet.
Här har vi härlig smak från rostade havregryn och svagdricka från Krönleins. Det hände även i år att de producerat för mycket svagdricka och vi fick köpa en pall till förmånligt pris. Brödet har sötma från maltsirap, och saftighet från presskaka – som vi får från mustningen på Kalendebolet som levererar äppelmust till oss. Och så en lätt ton av pomerans på det. Fantastiskt gott blev det. Fortsätt läsa Årets julbröd – Äpple & havre
Midsommarbröd med fullkorn, cheddar och algsalt
Mikael Jidenholm på Ugglarps Grönt är verkligen en av mina bästa kollegor här i trakten. I femton år har vi samarbetat och gjort de mest otroliga experiment tillsammans. När vi spånade på årets midsommarbröd kom han med idén att vi kunde använda algsalt. Saltet är alltså smaksatt med rörhinna, en alg som växer på grunt vatten och plockas vid en tid på året då det är bra cirkulation i vattnet. Det är helt klart ostronvarning på den smaken, säger Micke. Vilket i mina öron låter mer som ett löfte än en varning, men ok vi förstår! Med en fullkornslevain som bas, algsaltet som krydda och cheddar som pricken över i, blir detta ett midsommarbröd med sälta från havet. Fortsätt läsa Midsommarbröd med fullkorn, cheddar och algsalt
Påskbröd med ramslök och cheddar och tre fina återseenden
Påsken närmar sig och det betyder att det är dags att presentera årets påskbröd på Solhaga! Vi har ju experimenterat en del med lök tidigare högtider, och denna vår infaller påsken lagom till att vi ska kunna skörda de första gröna späda lökarna som kommer upp. Ramslök och gräslök ger smak åt detta bröd där vi även använder Kvibille Cheddar och ostsvinn, alltså kanterna från den otroligt smakrika bondosten från Skrea ost. Resultatet blir ett bröd som påminner om ett vitlöksbröd, men lite mer raffinerat. Otroligt gott, det är redan en ny favorit och vi planerar att baka större mängder än förra året då allt påskbröd gick som smör i solsken. Vi vill att det ska räcka till lunchens brödkorgar också, för nu väntar vi den stora anstormningen. Påsken är sen i år vilket betyder att många sommargäster kommer att vara på plats, och jag ser så fram emot att träffa alla fina stammisar igen. Fortsätt läsa Påskbröd med ramslök och cheddar och tre fina återseenden
Hur gick det med hållbarheten?
I veckan fick vi årets skyltar från 360° Eat Guide som uppmärksammar hållbarhet inom vår bransch. Så glada vi blev över de sista raderna i texten om Solhaga, att vår arbete för den mänskliga hållbarheten uppmärksammas. Det har länge varit standard inom bageri och restaurang att slita tills man går i däck, ja det är nästan en tävling om vem som gjort flest timmar på … Fortsätt läsa Hur gick det med hållbarheten?
En tur till Vänga kvarn
Om ni får chansen tycker jag att ni ska ta en tur till Vänga kvarn i Västergötland någon dag. I olika sammanhang har träffat Malin Jagetun och Oskar Lorentzon som driver det, och vi har blivit nära kollegor som kan prata om allt. Och nu äntligen fick vi chansen att komma dit och se verksamheten på riktigt, prata om personlig hållbarhet och smaka på den bästa semlan hittills i år. Fortsätt läsa En tur till Vänga kvarn
Jordärtskocksbröd med saltrostad mandel och små problem
Vi tänkte att vi skulle börja med månadens bröd igen här på Solhaga. Om man tittar på vilka råvaror som finns just nu kändes jordärtskocka spontant som ett bra alternativ, och en stor favorit bland rotsaker för mig. Jag har bakat med hela jordärtskockor innan men inte testat att göra dem till puré. Det är ofta ett bättre alternativ om man vill att brödet verkligen ska ta smak, och i det här fallet bidrog det även till en helt magisk konsistens på brödet. Supersaftigt och väldigt gott med den knapriga saltrostade mandeln som bryter av mot det mjuka. Fortsätt läsa Jordärtskocksbröd med saltrostad mandel och små problem
Kladdiga chokladmuffins
Det kom ett jättefint litet meddelande på Instagram. En mamma frågade efter receptet på våra goda chokladmuffins för att kunna baka till sin son på födelsedagen. Självklart delar vi det! Här är receptet på Solhagas kladdiga chokladmuffins som varit med oss ända sedan starten. Fortsätt läsa Kladdiga chokladmuffins
Pistagesemifreddo och semmelturné
En av de godaste efterrätter jag vet är semifreddo, så enkelt att göra också! I somras skulle vi egentligen ha rest till Neapel för att fira vår vän Ulriks födelsedag, men på grund av omständigheter fick vi stanna hemma. För att ändå få uppleva en smak av Italien lagade vi en italiensk middag till hela gänget när de kom hem, med egen pasta och som avslutning denna ljuvliga efterrätt som jag svängde ihop efter att ha hittat en burk Gridelli pistagekräm i skafferiet. Fortsätt läsa Pistagesemifreddo och semmelturné
2024 – det bästa året
Jag har tänkt ganska länge nu att jag skulle skriva om mitt 2024 här på bloggen, den där årliga sammanfattningen som kanske är mer viktig för mig själv än för er som läser. Men i livet efter sjukdomen har prioriteringar ändrats, och vissa saker får bli när de blir. Först nu blev det dags. Och väldigt långt, jag har ju inte bloggat så mycket de senaste åren, så det finns oändligt mycket att berätta.
När jag tittar i kamerarullen och minns tillbaka var egentligen första halvan av året riktigt eländig. Men eftersom allt vände till det bättre under hösten så minns jag det som ett fantastiskt år. Utvecklande, roligt och rikt. Jag vet att det var ett förfärligt år i stora världen, men den försöker jag stänga av så gott det går. För mig är 2024 året då jag blev friskförklarad och pånyttföddes som en ny version av mig själv. Fortsätt läsa 2024 – det bästa året
Det hållbara hantverksbageriet
Nu har det gått precis fjorton år sedan vi satte spaden i jorden för att bygga om vårt sommarställe Solhaga till bageri. En otrolig resa har det varit, det vet ni som följt bloggen i alla år. Vi har haft stora framgångar, men än har vi inte lyckats med att få verksamheten hållbar ur alla aspekter. Den mänskliga hållbarheten har kommit i sista hand, många i vår bransch går på knäna och det behövs stora förändringar. Jag har länge velat skriva om det, så nu blir det långläsning! Fortsätt läsa Det hållbara hantverksbageriet