Skuren kvittenmarmelad

Mina kvittenträd måste vara mitt bästa impulsköp någonsin. 2014 var vi tvungna att såga ner hela vår syrenskog mot Järnvägsgatan på grund av svampangrepp. Och vad skulle vi ha där istället? Prydnadskörsbär, tänkte jag först. Men så var jag på Löddeköpinge plantskola och fick syn på de här träden, så fina med mörkbrun stam, blanka blad och ljusrosa blommor. Jag köpte fem stycken. När jag planterade min lilla kvittenlund tänkte var jag beredd på att vänta ett halvt liv på att få skörda. Men verkligheten överraskade. Redan förra året fick vi en liten skörd med stora fina frukter på de taniga små träden. Och i år ännu bättre – hela fem kilo blev det totalt.

kvitten_fore_efter_6023

Till vänster första blomningen våren 2015. Till höger sommaren 2017. Kan det vara den fantastiska jorden från Ugglarps Grönt kanske, eller Antes idoga vattnande under åren?

kvitten_juli6G8A3532

Så här såg frukterna ut i juli. Kvitten (cydonia oblonga) kommer ursprungligen från Centralasien men har odlats i Europa i tusentals år. Namnet cydonia sägs härleda till Kydonia (Chania) på Kreta, då den var mycket vanlig under antikens dagar. Den användes bland annat vid bröllop, om bruden tog ett bett skulle hennes kyssar bli välsmakande. Frukten innehåller mycket c-vitamin, och sockerlag av kvitten sägs ha medicinska effekter mot diarré och dysenteri.

kvitten_8287

Vi plockade de sista från träden tidigt i november. Frukterna liknar äpplen och doftar som godis men är mycket hårdare och går inte att äta. På wikipedia står det visserligen att man kan äta den om man slår den väldigt hårt först, men jag är skeptisk. Jag tog en tugga och den bedövande beskan nästan förlamade min högra kind. Nej, då lämpar sig frukten bättre för marmelad, eftersom den innehåller väldiga mängder pektin. Faktum är att ordet marmelad kommer från portugisiskans ord för kvitten – marmelo.

För att ta vara på all frukt gjorde jag först en puré.

kvitten_6G8A4678

Kvittenpuré
Tvätta och dela all frukt i bitar, behåll skal och kärnhus.
Lägg i en gryta med vatten, och pressa ner en citron per kilo frukt.
Koka i två timmar på svag värme under lock, det tar tid innan frukten blir helt mjuk. Tillsätt mer vatten om det behövs.
Mixa till en slät puré och passera genom en sil. Häll upp på burk och frys in det du inte tänker använda direkt.

Skuren kvittenmarmelad
Jag utgick från Jan Hedhs recept på skuren kvittenmarmelad, och lade till en skvätt calvados.
1500 g kvittenpuré
1500 g strösocker
150 g calvados

sara_8298

Koka under mycket noggrann omrörning i cirka en halvtimme. Notera att jag har satt upp ett skydd runt grytan, det skvätter nämligen utav bara helsike när man kokar kvitten. Använd lång slev med hanske och håll dig på behörigt avstånd från grytan för att inte få stänk på ömtålig hud.

kvittengryta_8303

Det här med temperatur och konsistens är ju väldigt viktigt när man kokar marmelad. Termometern ville inte riktigt mäta ordentligt, så jag fick ringa Jan Hedh mitt i koket och fråga hur det skulle vara. Tack och lov att han svarade, trots att han var mitt uppe i att ”leka med sina marsipangrisar”, det är mycket att göra nu inför julen förstås när man är en riktig sockerbagare som han.

Du måste ha upp den i 105°C just när du gör skuren marmelad, annars stelnar den aldrig, tyckte han. Men eftersom jag fick det att funka med termometern fick jag gå på känn, så jag kokade tills den såg ut såhär, mörkröd och med en tydlig fasthet när jag drog sleven mot botten på kastrullen. När du får mycket avlagringar på sleven vet du att den är klar, var ett annat tips som Jan assisterade med.

kapsel_8304

Direkt från grytan ner i en ram, klädd med silipatmatta. Här gäller det att breda ut så jämnt som möjligt. Marmeladen fick sedan stå i ugnen på 100°C med luckan på glänt i 3 timmar. Därefter på eftervärmen (ca 50°C) över natten.

marmeladkuber_8307

I morse var den fast och fin, redo att skäras upp. Blöt ner kniven innan du skär, det blir enklare.

kvittenkuber6G8A4723

Vi tänkte använda marmeladkonfekten till att toppa våra jultarter med, dessa bitar delade jag och rullade i strösocker.

macka6G8A4742

Andra bitar tänkte vi använda till mackor. Dagens lunch blev frukt & nöt med mangold, Vit Kattegatt från Skrea Ost, skuren kvittenmarmelad, saltrostade valnötter och ärtskott. Makalöst gott.

kvittentrad_6G8A4519

Hejdå kvittenträdet, tack för i år.

2 reaktioner på ”Skuren kvittenmarmelad

  1. Hej, testade receptet men moset blev antagligen för tjockt så inga marmelafbitar…
    Hur tjock var smeten och i hur stor form /ram?
    .

    1. Hej Helena! Jag bredde ut den i en ram, minns ej hur stor. Men smeten var cirka 1 cm tjock. Så testa nästa gång att breda ut i fler formar isåfall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s