Öl & malt


Den här veckans bröd är tillägnat Krönleins Bryggeri som kommer hit på torsdag kväll för att baka bröd, göra pizza  med lokala delikatesser och ha det allmänt trevligt kring bakbordet. Förr var det vanligt att man använde öl och andra jästa drycker i bröd. Det ger jäskraft och dessutom mustig smak och lätt sötma.

Det här brödet innehåller också maltmjöl från Limabacka Kvarn. Det är Halländkst lantvete med lägre falltal men högre enzymaktivitet, vilket bidrar till sötman, hållbarheten och den saftiga känslan i inkråmet. Det är enzymerna som omvandlar stärkelsen i mjölet till sockerarter.

För att förstärka sötman och sätta lite färg på brödet tillsatte jag svart malt. Det söta balanseras mot syran i vetesurdegen till ett fantastiskt gott bröd, som med fördel kan ätas med en god salami. Och så ett gott öl till förstås.

250 g vatten
250 g öl (gärna mörkt, det går bra med lättöl)
800 g vetemjöl
75 g maltmjöl (kan ersättas med vetemjöl)
150 g vetesurdeg
25 g svart malt (om du inte får tag på detta, ta mörk sirap)
10 g jäst
20 g salt

Blanda allt utom saltet i cirka 8 minuter i degblandare på låg hastighet. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 90 minuter, stöt samman degen en gång under tiden. Dela degen i två bitar. Rundriv, spetsa till ena sidan till en droppform och lägg dem med skarven uppåt på en bricka som du mjölar med vetemjöl eller grahamsmjöl. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Snitta ett kors och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan några gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

Och apropå ädla drycker, så blev det en fantastiskt lyckad after work på restaurang SoHo i Göteborg i fredags. Jag och Robert Sumberaz gick båda hos samma karriärcoach för några år sedan, och med temat ”Smak på livet” höll vi en föreläsning om hur vi förverkligade våra drömmar, och bjöd sedan på smakprover från våra respektive nya liv. Jag serverade bröd, och Robert som driver egna företaget Osteria hade med sig goda viner och grappa från Istrien (Italien/Kroatien) där han är född.

Att jag gick hos en karriärcoach bidrog kanske inte direkt till att jag startade bageriet, men det var helt klart en viktig del i utvecklingen som fick mig att tänka i nya banor. Någon gång ska jag berätta mer om det, för det är många som undrar. Hur hittar man sin passion och hur förverkligar man sin dröm? Jag skulle kunna prata om detta hur länge som helst, men strax är tåget som jag sitter på framme i Göteborg. Där ska jag hoppa av och springa raka vägen till min frisör Elenor på Tranbergs, som ska göra så att jag ser anständig ut på Näringslivsdagen i Falkenberg i morgon. Då blir det massa intressanta föredrag och mingel med andra falkenbergsföretagare. Hej så länge!