En bättre kavring

sara_kavring_2453

Det bästa med SM i Mathantverk var inte bara medaljerna vi vann. Det var också kunskapen vi fick med oss från juryn som bedömde våra bidrag. Vi tävlade med vår kavring i klassen sydsvenska bröd, och fick 12,5 av 20 poäng, med sammanfattningen en klassisk limpa som är attraktivare i smaken än i utseendet. God men kanske lite ful alltså, och ska jag välja är det väl bättre än tvärtom. Men självklart vill man göra den perfekt, både god och vacker.

kavring_omdome_2613

Lite oattraktiv i färg. Juryn tyckte att kavringen var för ljus, de trodde inte ens att det var en kavring förrän de öppnade det hemliga kuvertet med fakta om brödet.

sm_Caroline_kavring_1915

Degen inte genomblandad. Till tävlingen hade vi tagit vårt vanliga recept, men bytt ut grov råg mot svedjeråg som i hade rostat. Farligt att ändra innan tävling, men vi chansade. Skållningen blev tyvärr lite för torr, eftersom rostat mjöl suger mer vatten. Detta i sin tur gjorde att skållningen inte riktigt blandades in i raskdegen, vilket syntes på inkråmet.

Gott men lite för sött. Vi hade farinsocker i vårt gamla recept, men fick tips av jurymedlem Caroline Lindö om att ta bort det och ersätta med lite mer sirap istället.

Vi har testat oss fram till en ny version, där andelen vatten i skållningen är högre. Vi tog bort farinsockret och lade till lite mer sirap istället. Jag tyckte också att brödet kunde tåla lite mer salt. Så nu tycker jag att balansen är precis rätt.

Solhagas kavring
2 formbröd à 800 g

Dag 1 – skållning
600 g vatten
140 g rostad svedjeråg (eller grov råg)
90 g oblandad rågsikt (eller vanlig rågsikt)
7 g hel kummin
Rosta mjölet i ugnen på 200°C, ta minst 200 g eftersom vikten minskar när mjölet rostas. Stöt kumminfröna i mortel. Koka upp vattnet och slå det över resten av ingredienserna.

kavring_skallning_2598

Rör om genast och noggrant, plasta över och låt stå till nästa dag. Glöm inte mata rågsurdeg.

Dag 2 – raskdeg
Blanda skållningen med:
220 g vetemjöl
60 g oblandad rågsikt (eller fin råg)
20 g jäst
75 g rågsurdeg
Låt jäsa i 30–60 minuter.

Bortgörning
130 g oblandad rågsikt (eller fin råg)
130 g vetemjöl
160 g svart sirap
20 g salt

Kör i degblandare på låg hastighet i 15 minuter. Ta ut degen på mjölat bakbord, dela i bitar på cirka 800 gram som du formar till avlånga limpor.

kavring_jas_2464

Lägg i formar. Låt jäsa till dubbel storlek, 1–2 timmar på en varm och dragfri plats, jag brukar plasta över så här.

Sätt in bröden i ugnen på 260° och sänk till 190°. Baka i cirka 45 minuter, eller till en innertemperatur på 98°. När bröden har svalnat kan du lägga dem i plastpåse och låta mogna till nästa dag.

birgitta_2602Jag ser så mycket fram emot att servera min nya kavring på julbordet! Gårdagen tillbringade jag med min mentor Birgitta, vi gick till nya Feldts socker och cykel i Halmstad och pratade om allt möjligt som hänt under året och vad som ska hända nästa år.

gorviksfiskarn_2607

Något av det bästa jag vet är kavring med lax eller sill. Vi åkte förbi Görviksfiskarn i Tylösand.

gorviksfiskarn_2608

Jag köpte en stor burk av deras berömda drömsill, gravad lax, rökt lax och makrill. Har provsmakat en skiva kavring med drömsill och det funkade perfekt. Nu kan det bli jul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s