Första december till ära tänkte jag servera er en pepparkaka med karaktär. Den påminner om de där väldigt populära från Göteborgs Pepparkaksbageri, där man måste beställa sina burkar redan i juli. De får sin speciella smak av cederolja. Receptet har jag fått av Jan Hedh.
Cederpepparkakor
120 g smör
100 g strösocker
60 g farinsocker
20 g ägg
2 g malen ingefära
2 g malen nejlika
5 g malen kanel
2 g malen kardemumma
en knivsudd kryddpeppar
6 g bikarbonat
1 g salt
1/2 tsk cederolja
1 droppe bittermandelolja
170 g ljusbrun sirap
120 g créme fraiche
450 g vetemjöl
Sikta kryddorna tillsammans med bikarbonaten. Rör ihop smör, kryddor, socker, farinsocker och ägg.
Tillsätt det övriga till en deg, som du lägger i kylen över natten.
De här pepparkakorna ska vara riktigt tunna. Kavla till 2 mm, direkt på plåt med bakplåtspapper så att du slipper flytta dem. Stansa ut runda kakor eller vilka figurer du vill. Pensla med mjölk och baka i 180°C till lätt gyllene färg.
Hej,
Blev nyfiken att baka dina pepparkakor men kan inte hitta cederolja någonstans. Vet du var det finns ?
Hej Paula, jag brukar köpa från Essencefabriken i Stockholm! http://www.essencefabriken.se
Hej! Är det cederträolja?
Nej, vi använder cedro-olja som kan köpas på Essencefabriken!