Sju sorters pepparkakor, no 3

citruspepparkaka_4755

Första december till ära tänkte jag servera er en pepparkaka med karaktär. Den påminner om de där väldigt populära från Göteborgs Pepparkaksbageri, där man måste beställa sina burkar redan i juli. De får sin speciella smak av cederolja. Receptet har jag fått av Jan Hedh.

Cederpepparkakor

120 g smör
100 g strösocker
60 g farinsocker
20 g ägg
2 g malen ingefära
2 g malen nejlika
5 g malen kanel
2 g malen kardemumma
en knivsudd kryddpeppar
6 g bikarbonat
1 g salt
1/2 tsk cederolja
1 droppe bittermandelolja
170 g ljusbrun sirap
120 g créme fraiche
450 g vetemjöl

Sikta kryddorna tillsammans med bikarbonaten. Rör ihop smör, kryddor, socker, farinsocker och ägg.
Tillsätt det övriga till en deg, som du lägger i kylen över natten.

De här pepparkakorna ska vara riktigt tunna. Kavla till 2 mm, direkt på plåt med bakplåtspapper så att du slipper flytta dem. Stansa ut runda kakor eller vilka figurer du vill. Pensla med mjölk och baka i 180°C till lätt gyllene färg.

2 reaktioner på ”Sju sorters pepparkakor, no 3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s