Solhagabröd

Solhagabröd
Solhagabröd

Baguetter är mitt favoritbröd. Jag och min bror har många gånger frågat oss vilket recept vi egentligen gillar bäst, Riddarbageriets eller Jan Hedhs. Det slutade med att jag gjorde min egen variant. Det tar ungefär en dag att baka, så börja vid frukost om du vill ha bröd till middag. Glöm inte mata surdegarna dagen innan så att det blir lite fart på dem.

Deg 1
300 g surdeg (vete och/eller råg, blanda hur du vill, jag brukar ta hälften av varje)
300 g vatten
300 g vetemjöl
Blanda väl och låt stå i rumstemperatur i fyra timmar (eller svalt över natten).

Deg 2
Lös upp 7 g jäst i 500 g vatten.
Häll det sedan i degblandaren tillsammans med deg 1.
Tillsätt ca 1000 g mjöl

Låt maskinen gå på mellanväxel i 13 minuter. Tillsätt sedan 30 g havssalt (medelgrovt) och låt gå i ytterligare 5 minuter. Låt degen vila 90 minuter i en lätt inoljad plastlåda med lock. Baka ut degen i vilken form du vill, min favorit är småbaguetter, ca 100-120 g styck. Jag brukar liksom sno degen till avlånga baguetter som är lite bredare på mitten. Det är snyggt när de får lite oregelbunden form. Sikta mjöl över. Låt baguetterna jäsa övertäckta i ca 90 minuter.

Värm ugnen till 250 grader. Kasta in ett glas vatten i ugnen precis när du sätter in plåten (akta dig för den heta ångan!). Sänk värmen till 225 grader efter 5 minuter och öppna då ugnsluckan för att lufta bröden. Baka i ytterligare 12–15 minuter. Bröden ska ha rejält med färg (riktigt mörkbruna, men ej svarta) för att få den rätta hårda knapriga skorpan. Lufta gärna ytterligare en gång under bakningen.

3 reaktioner på ”Solhagabröd

 1. Hej Sara
  Har under flera år följt det mesta du skriver, du är en fantastisk inspirationskälla.
  Vi har själva haft ett mycket litet gårdsbageri samtidigt som vi arbetat socialt med ungdomar under många år. men nu är det generations skifte på gång och vår dotter vill ta över vår bageriverksamhet o utöka den så nu ska vårt lilla bageri flytta till stan, saluhallen i Västerås. jag undrar nu om du skulle kunna tänka dig att skicka några av dina recept i större skala som vi nu kan prova att baka, gärna de bröden som du vet uppskattas av de flesta kunderna men även något med udda karaktär
  Tack snälla Sara för allt du delat med dig. Ibland när jag tappat modet både de gånger det strulat i Bageriet o i det sociala livet med våra ungdomar, har jag varit inne på din sida och efter det kunnat somna med ett leende
  Tack Ylva

  1. Hej Ylva, detta var nog ett av de finaste brev jag har fått. Tänk att mina erfarenheter och äventyr kan betyda detta för någon annan. Det låter fint att få lämna över till de yngre, så hoppas väl jag också lite i hemlighet att det ska bli med Solhaga en dag. När det gäller recepten kan du lätt skala upp dem till den storlek du vill ha. Det enda som inte ökas med multiplikation är jästen, vi har aldrig mer än typ 30 g i ett Solhagabröd, även om våra degar är upp till 80 kg. Lycka till, hoppas allting går bra med det nya, kram!

 2. Tack för ditt svar, Jag tror att det du skriver inspirerar väldigt många så tack Sara att du orkar dela med dig av ditt liv!!Jag har tidigare skalat upp recept där rekommendationen varit att använda betydligt mer jäst, vilket har givit en för snabb jäsning så att aromen inte blommat ut Nu ska vi test några av din brödrecept till öppningen på Saluhallen.
  Jag är väldigt sugen på att komma till Solhaga på kurs bara för att få uppleva lite av det du skriver om så kanske vi kommer att ses
  Kram Ylva
  info@bygdensbageri.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s