Solhaga sur – det perfekta brödet

Det perfekta brödet, anser vissa.
Det perfekta brödet, anser vissa.

Titeln kommer sig av att Hurskorset och Filmstjärnan (som själva är riktiga mästerbagare) i somras fick smaka på mitt bröd och utbrast »detta är ju det perfekta brödet!« Jag blev så mallig att jag nästan gick av på mitten. Receptet är en vidareutveckling av Solhagabröd, men är lite svårare att få till eftersom det krävs gynsamma förhållanden för surdegarna. Det är till exempel viktigt att man matar sina surdegar dagen innan för att få lite sprutt på degen. Jag bakade det i somras när det var 28 grader varmt ute och hög luftfuktighet – det jäste så det knakade. Själva arbetet gör du dagen innan brödet ska vara klart. Det jäser över natten, och sedan är det bara att baka av.

Fördeg
300 g vatten
350 g rågsur
350 g vetesur
300 g mjöl
Låt stå 5 timmar i rumstemperatur.

Tillsätt
500 g vatten
900 g vetemjöl
kör på mellanväxel i 6 minuter
tillsätt 20 g havssalt och kör 8 minuter till

Låt degen vila i två timmar innan du bakar ut den i önskad form.
Jäs 10–16 timmar ganska svalt, ca 15 grader över natten.

Värm ugnen till 250 grader. Sätt in bröden och kasta in ett par deciliter vatten. Stäng luckan snabbt. Sänk efter 5 minuter till 230 grader och baka ganska hårt, 15–30 minuter beroende på storlek.

4 reaktioner på ”Solhaga sur – det perfekta brödet

 1. Läser i dagens GP om ditt bakande och blir själaglad!
  I Ystad köpte jag bröd hos Söderberg & Sara som bakar surdegsbröd och just såna här ljuvliga ”levain” som gjorde mig nästan svimfärdig av lycka .., och så ser jag att i Slöinge finns en annan Sara som bakar!

  Underbart!

  Tog bild från GP och ska nu länka hit .., hoppas att det är okej.

 2. Fantastiskt bröd Sara!
  Sitter här lördag morgon & avnjuter ”Solhaga Sur” :-)
  Hälsningar Marléne i Västerås

 3. Hej. Du skriver i dina recept råg sur och vetesur men i get receptbhur man gör dem. Hur beräknar man mängden om man inte har en våg. En kompis hävdar att han tar en matsked ur sin glasburk med surdeg från kylskåpet och bara fuller på med nytt vatten o mjöl. Men det kan väl inte ”jäsa” i 8 grader?

 4. Hej Andreas! Det finns ett inlägg här om hur jag brukar göra med min suderg: https://sarabakar.se/blog/2012/10/16/surdeg-2/

  Det finns så många olika sätt man kan göra på. Förmodligen är det så att din kompis har sin surdegsgrund i kylskåpet, och tar fram den och matar för att efter 12-20 timmar få en aktiv surdeg att baka med. Sedan kan man ge den mat efter baket, låta den stå framme och komma igång lite och sedan in i kylen för förvaring. Där fortsätter den att jäsa, men det går väldigt mycket långsammare och förhindrar att den blir för sur. Är du med?

  Det är svårt att baka utan en våg, men det finns en bra sida jag brukar använda för att översätta recept mellan mått och vikter: http://www.recepten.se/artiklar/maatt_enheter.html
  Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s