SIA Glass levain

siaglass_2598
Vårt hus i Slöinge ligger inte långt från SIA Glass fabriksförsäljning. Det märks på antalet tomburkar kan jag tala om.

Vad gör man när man till sin stora fasa upptäcker att man har glömt de svindyra jäskorgarna i Slöinge? Man anpassar sig, rotar längst inne i skåpen och uppfinner ett SIA-glass-bröd.

1100 g vatten
7 g jäst
600 g levain, eller vetesurdeg om du inte har levain
1200 g vetemjöl
300 g siktat dinkelmjöl

Kör i degblandare 3 minuter på låg växel och 6 minuter på mellanväxel. Tillsätt 28 g havssalt och kör i ytterligare 5 minuter. Låt degen vila en halvtimma.

Dela degen i 8 bitar, 350-400 g styck. Rundriv, forma till små avlånga limpor och lägg i SIA-glass-byttor (1,5-liters) klädda med välmjölade tygservetter. Låt jäsa i rumstemperatur i cirka 2 timmar, eller i kylen över natten.

Sätt ugnen på 250 grader och sätt en tom plåt på nedersta falsen. Snitta och sätt in bröden (fyra på varje plåt). OBS! Det är alltså inte meningen att själva glassbyttan ska in i ugnen. Lägg några isbitar på den nedre plåten. Sänk till 230 grader. Släpp ut ånga efter 10 minuter, och lufta ytterligare ett par gånger under gräddningstiden (som totalt hamnar kring 25 minuter).

siabröd_2609
Vilket gulligt bröd! Det ska dagensrecept.com-Pernilla få i dag när hon fyller år. Jag vill tillägga att man endast jäser, inte gräddar, brödet i plastbyttan. Den kan däremot fungera fint som presentförpackning. Dock först när brödet har svalnat och helst utan lock så att den lilla raringen får andas.

En reaktion på ”SIA Glass levain

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s