
Vad gör man när man till sin stora fasa upptäcker att man har glömt de svindyra jäskorgarna i Slöinge? Man anpassar sig, rotar längst inne i skåpen och uppfinner ett SIA-glass-bröd.
1100 g vatten
7 g jäst
600 g levain, eller vetesurdeg om du inte har levain
1200 g vetemjöl
300 g siktat dinkelmjöl
Kör i degblandare 3 minuter på låg växel och 6 minuter på mellanväxel. Tillsätt 28 g havssalt och kör i ytterligare 5 minuter. Låt degen vila en halvtimma.
Dela degen i 8 bitar, 350-400 g styck. Rundriv, forma till små avlånga limpor och lägg i SIA-glass-byttor (1,5-liters) klädda med välmjölade tygservetter. Låt jäsa i rumstemperatur i cirka 2 timmar, eller i kylen över natten.
Sätt ugnen på 250 grader och sätt en tom plåt på nedersta falsen. Snitta och sätt in bröden (fyra på varje plåt). OBS! Det är alltså inte meningen att själva glassbyttan ska in i ugnen. Lägg några isbitar på den nedre plåten. Sänk till 230 grader. Släpp ut ånga efter 10 minuter, och lufta ytterligare ett par gånger under gräddningstiden (som totalt hamnar kring 25 minuter).

Tack Sara!
Det ska avnjutas med riktigt smör och god ost i kväll.