Semlor på export till Danmark

Vi tog med oss några semlor till min mormor Hanna norr om Köpenhamn i helgen. Det är så konstigt att något som är så inrotat i vår kultur inte finns på kartan tvärs över sundet. Ungefär som æbleskiver, något av det danskaste man kan äta till efterrätt men som nästan inga svenskar känner till. Jag lovar att återkomma till dem så småningom.

Min kusin Christian hade aldrig ens hört ordet semla, och då har han ändå ett sommarställe i Skåne. Däremot finns en motsvarighet i Danmark som kallas fastelavnsboller. När min mormor var liten var de som wienerbröd med chokladbitar i. Numera är de tydligen misstänkt lika våra svenska semlor.

Det blev en riktigt smaskig eftermiddagsfika, och den här gången snålade jag inte på grädden – 2,5 dl vispgrädde till 8 semlor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s