Film från tredje provbaket i stenugnen

Om man ska bli bra på att baka i stenugn måste man öva. Här kommer en liten film från förra helgens provbak. Sammanfattningsvis kan man säga att det gick lite väl hett till. Vi eldade i fyra timmar, och när vi sedan rakat ur glöden och svabbat med halmpinnen gjorde vi mjöltestet. Man kastar in en näve mjöl i ugnen, och på cirka 20 sekunder ska mjölet färgas brunt. I stället blev det svart nästan direkt. Vi borde alltså ha väntat en stund med att sätta in småbröden. Det gjorde vi inte, tyvärr.

Dagens bröd var hämtade ur Jan Hedhs bok Bröd, vi bakade Cornetti och Olof Viktors ljusa bröd (ett med vetesur och ett med rågsur) i form av runda brödkakor och baguetter. Plus ett grahamsbröd som grannarna Björn och Marie kom hit med. Första omgångarna bröd blev lite väl svarta. Det största brödet blev bränt utanpå och degigt inuti. Men helt misslyckat var det inte, några av de sista bröden blev helt ok med stora hål och fin skorpa.

Nästa gång

 • Litar vi på mjöltestet
 • Bakar vi inte småbröd, utan fokuserar på ungefär lika stora brödkakor
 • Försöker vi hitta en effektiv metod att langa in många bröd så att hela ugnen fylls på kort tid.

7 reaktioner på ”Film från tredje provbaket i stenugnen

 1. Jag har en svägerska som byggt sig en helt ny bakstuga med vedeldad bakugn på sin gård och när vi bakar är det lätt att inse att det krävs lång erfarenhet innan man lär sig den rätta tekniken.

 2. Så underbart smarrigt. Det vattnas i munnen.
  Lite solhagabröd, smör, ost, en stor kopp te och gott sällskap
  är mitt recept på en lycklig och harmonisk människa.
  /Manilla

 3. Jag gillar att Ante får elda i ugnen i fyra timmar och hur han beskriver detta. Tack. Stora stövlar, yxad ved och en ciggis. Ja tack. Öl och macka sedan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s