I dag blev det semlor till middag. Egentligen var det tänkt som eftermiddagsfika, men det var ingen som orkade äta något efteråt. Allra bäst gillar jag min semla som hetvägg, med varm mjölk och lite kanel. Max åt TRE semlor. Här är två killar med ganska mycket överskottsenergi:
Så här gjorde vi semlorna
Först bakade vi släta vetebullar enligt Jan Hedhs recept ur boken Bröd. Denna vetedeg gör man i två steg.
Steg 1
700 g vetemjöl
25 g socker
75 g jäst
500 g mjölk
Lös upp jästen i mjölken och blanda med vetemjöl och socker på lägsta hastighet i degblandare 10 minuter. Låt jäsa i lätt inoljad plastlåda till dubbel storlek, ca 30-45 min.
Steg 2
175 g socker
10 g salt
1 ägg
20 g kardemummakärnor, stötta i mortel
500 g vetemjöl
250 g smör
Väg upp socker och salt och lägg det över fördegen. Tillsätt ägg, kryddor och mjöl och arbeta på låg hastighet i 5-6 minuter. Tillsätt smöret i små bitar, och arbeta degen på hög hastighet i cirka 10 minuter så att den blir elastisk. Lägg degen i plastlådan och låt jäsa 30 minuter.
Dela degen i bitar på 400 gram. Rulla till längder och dela varje längd i 10 bitar. Jag hade ingen våg när jag bakade, men det blev ungefär 40 släta bullar som jag tyckte var lagom stora.
Lägg bullarna på plåtar och låt jäsa under handduk i 1 timme.
Sätt ugnen på 230 grader och pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem gyllenbruna i ca 12 minuter.
Fyllning med mandelmassa och konjak
Min fyllning blev en mix av vanlig mandelmassa och hemmagjord. Det här räcker till cirka 10 semlor:
50 g (1 dl) skållad mandel
1 riven bittermandel
1/2 dl muscovadosocker
1/2 dl strösocker
1 tsk konjak
100 g vanlig mandelmassa
inkråm från 5 semlor
Kör i matberedare och späd med mjölk till lagom konsistens
Vill du göra en enklare fyllning, blanda 200 g mandelmassa med inkråm från 5 semlor och späd med mjölk.
Grädden
Det är så trist med för lite grädde på semlor. Ta hellre lite extra och skrapa bort om det blir för mycket. Jag beräknar 1/2 dl vispgrädde till varje semla. Vispa grädden så att den blir lagom hård. Om du inte har sprits, lägg grädden i en liten plastpåse och klipp hål i ett hörn. Spritsa grädden över bullarna, lägg på locken och pudra med florsocker.
Bring’em on!!!
haha, underbart klipp!! Ser framför mig hur far och son sisådär år 2025 dansar tillsammans, till samman låt och med precis samma entusiasm… ljuvligt!!
Vill gärna slå ett slag fär familjedansen. Efter middagen, dra undan bordet och ge er hän. Tänker tyvärt att det kan bli kort, Max är 7 år och bör snart gå in i ”crazy frog-åldern”. Sedan kommer läskiga krautpunkvågen och när han kommer ut på rätt sida får jag väl gunga lite på rullatorn.
Bakar helst på Dinkel har du bakat dessa på bara dinkel ?
Gudrun