På påskafton blev vi sexton runt bordet till den danska frokosten. Tur för mig att även min bror Kaspar gillar att baka, han hade med sig en hel kasse full med rågbröd och annat gott. Receptet på rågbrödet heter passande nog Dansken och kommer från Johan Sörbergs Riddarbageriets bröd. Dock hoppade Kaspar över de stipulerade 30 g mald spiskummin som står i receptet, vi har alltid undrat om det står fel. Jag tror att han testade en gång, men brödet smakade helt förfärligt. Så här blev det i alla fall supergott:
Dag 1
500 g kokande vatten
300 g hela rågkärnor
200 g solrosfrön
50 g linfrön
40 g salt
Lägg alla ingredienser i en bunke och häll det kokande attnet över. Rör om, täck med plastfolie och låt stå över natten.
Dag 2
500 g vatten
300 g mörk brödsirap
600 g grovt rågmjöl
300 g vetemjöl
60 g jäst
Blanda allting med blandningen från dag 1. Kör på mellanväxel i 30 minuter.
Olja och mjöla två avlånga formar med rågmjöl.
Fyll formarna till 2/3, mjöla med rågmjöl och platta till med en sked.
Sätt ugnen på 250°C. Sätt in formarna och spraya in vatten. Sänk till 210 grader och grädda i minst 90 minuter. Om brödet börjar bli svart på ytan kan du lägga på aluminiumfolie när det är 20 minuter kvar. Använd gärna stektermometer, brödet ska ha en innertemperatur på 102 grader.
Ta ut och låt svalna. Låt brödet vila en dag innan du skär upp. Skiva och lägg i frysen, perfekt att ta fram om man vill göra en god macka!
Var är smöret mamma? Jag kunde bara inte fatta hur en jättestor klump smör från Vallmobackens mejeri kunde försvinna spårlöst. Jag hade ju lagt fram den. En stund senare dök den upp – längst till vänster på ostbrickan. Mamma trodde helt enkelt att den var en ost, till allas stora förtjusning.
Förutom bröd, smör och ost serverades tre sorters sill, räkor med curry-creme-fraiche, rökt lax, fiskefilet med remoulade, ägghalvor, korv och andra delikatesser från Gudmundsgården i Asige.
Här kommer en av våra obligatoriska snaps-kanon. Den heter Safari och är skriven av min pappa Daniel Helldén med text av husguden Alf Henrikson: Helan tox när det drox till skox, halvan drax när det gax tillbax.
Och så här pipigt kan det bli för damerna i familjen när vi har kommit en bit in i frokosten och Kaspar får välja tonart på Fåm fåm (Anders Zorns nubbevisa). Se på min syster Susannas min av skräckblandad förtjusning när hon upptäcker hur högt den går. Tur att vi fick oss en styrketår efteråt. Men vi bjuder på det! Obs, sänk volymen innan du klickar på play.
Lovely! Jag längtar efter er och till Slöinge och tänker öva på den dära Henriksonvisan jag med!
Ja, Safari är en riktig hit! Jag håller på att snickra på två ytterligare snapsvisor. Jag tänker mig att kalla dom ”Internet Explorer 8” och en mer traditionell ”Opera”!
Annars kan jag bara tacka för en fantastisk påsk på Solhaga!
Oj, nu lägger jag ner det här med snapsvisor framöver… Eller så lär jag mig era visor i smyg och briljerar framför familjen i midsommar..
Nu har även jag testat att baka ”Dansken” och det var det absolut värt! Tack för receptet och inspirationen – i framtiden kommer jag att lusläsa din blogg :)
Hej!
Vilken härlig blogg du har!
Jag har bara hamnat här förut och kikar in lite då och då.
Fint sjunger ni oxå!
Halva jag är från Mora, så nästa gång får ni sjunga og med g i Fåm fåm.
Precis som norskans och! (Kunde inte låta bli att tipsa, hoppas ok :-)
Nåja, härliga bröd, mysiga bilder och det verkar vara trevliga människor på bilderna.
Sånt gillar jag. Ha det!
”Meget dejligt” receptur. Om man nu skulle vilja fördubbla antal bröd el kanske tredubbla, vad anser du då om mängd och mått? Nu förstår jag att man måste kunna känna på degen var man är, men mellan tummen och pekfingret.
rolf
Hej Rolf! Du kan bara dubbla receptet rakt av, det enda som inte behöver dubblas är jästen, där får man känna efter hur mycket som behövs. Det beror också på om den ska jäsa över natten, eller i rumstemperatur. Berätta gärna hur det gick!