Müslibrödet som gjorde mig russinfrälst

Lika bra att börja med bakläxorna från kurstillfälle nr 2 med Jan Hedh, nu när jag inte har så mycket annat för mig…. ehum. Mellan allt jobb med ritningar och röj och samtal med ugnsleverantörer och degblandarexperter blev jag helt enkelt sugen på riva lite bröd i stället för pärlspontstak från 1904. Dessutom skulle jag få besök av Bea och Pär från Region Halland, för att planera MatHallands branschträff den 6 oktober då jag ska vara med och ställa ut.

Här kommer alltså bakläxa nr 1b: Jan Hedhs Müslibröd. Jag är skeptisk till russin i bröd och tycker att det alltid är lika fasansfullt varenda gång en grov fralla visar sig vara kontaminerad. Men mina farhågor kom verkligen på skam och jag är nu omvänd. Just i detta bröd funkar det fantastiskt bra. På kursen blev brödet lite misslyckat med en hålighet i mitten, se bilden till höger. Det beror på att det var felrivet, alltså att degen inte bearbetats på rätt sätt. Man måste pressa ihop degen ordentligt och inte slarva med rundrivningen. Inkråmet var också lite torrt, därför tillsatte jag nu mer mjölk än vad som står i ursprungsreceptet.

Dag 1
125 g grahamsmjöl skållas i
250 g vatten
Täck med plast och låt stå i 24 timmar. Min stod inte fullt så länge, bara 16 timmar.

Dag 2
50  g russin
50 g solrosfrön
50 g pumpakärnor
50 g valnötter

Bortgörning
600 g grahamsmjöl
50 g smör
50 g svensk honung
300 g mjölk
25 g jäst
18 g havssalt

Blötlägg russinen i kallt vatten i 30 minuter. Sila och låt rinna av. Rosta solrosfrön och pumpakärnor lätt gyllenbruna i 250° varm ugn. Låt svalna.

Nu dags för bortgörning: Blanda skållning, mjöl, smör, honung och mjölk med upplöst jäst i. Knåda i 13 minuter på låg hastighet, sedan 7 minuter på högre hastighet med saltet. Kontrollera att degen är elastisk. Sedan knådar du in russin, solrosfrön, pumpakärnor och valnötter.

Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock. Låt den vila i 60 minuter och stöt samman en gång under tiden. Jag gjorde sedan tre varianter av min deg. Samtliga penslades med vatten och dekorerades med havregryn.
• Ett fristående bröd på 800 g
• Ett bröd på 500 g i form
• Fyra småbröd à ca 60 g. Ett bra trick för att få ett trevligt utseende är att först rulla ut degen till en lång korv, pensla med vatten och rulla i havregryn. Sedan delar man i lagom stora bitar och låter jäsa med snittytan uppåt.

För att det skulle jäsa ordentligt ställde jag in bröden i avstängd ugn, cirka 27° varm, med en kopp hett vatten i botten för att få upp luftfuktigheten. Efter en 50 minuter hade de jäst till dubbel storlek.

Jag gräddade i 250° i 5 minuter, sedan i 180°. Småbröden fick totalt 25 minuter, det stora brödet 50 minuter (till 99° innertemperatur) och formbrödet faktiskt 1 timme i formen och 15 minuter på plåt utan form. Men det måste ha varit fel på min termometer, den visade fortfarande 94° när jag tog ut det. Och jag tyckte visst att det var färdigt.

Utvärdering
Så himla gott! Både Bea, Pär och vår snickare JB fick provsmaka och gjorde alla tummen upp. JB tyckte att det var det bästa han hade ätit på mycket länge, och att i hela Halland finns inget bröd så gott som detta. Håll i hatten gott folk, undrar om jag inte ska slå till på den större degblandaren i alla fall…

2 reaktioner på ”Müslibrödet som gjorde mig russinfrälst

  1. Låter gott med graham, frön och nötter! En trevlig bieffekt är ju att man känner sig nyttig. Får erkänna att jag (fortfarande) tillhör de som ser russin i bröd som inkräktare som ska pillas bort. :)

    Men vad har smör för funktion egentligen – konsitens, smak eller något annat?

    1. Hej Martin! Ja, russin i bröd är verkligen en het potatis så att säga. Smöret har man i degen för att brödet ska bli lite saftigare, annars blir sådant här bröd lätt lite för torrt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s