Jan Hedhs vörtbröd

Vörtbröd är inte min grej, trodde jag ända fram tills i dag. Kanske för att jag aldrig hade ätit ett som var bra. Jag var helt enkelt inte beredd på lyckochocken som infann sig då jag mumsade i mig den första halvljumma vörtmackan med smör. Jag var tvungen att ta en till. Och en till. Och sedan kokade vi en kanna te och åt upp resten till middag.

Vi har det här brödet i läxa till nästa gång på Jan Hedh-kursen, och jag kan säga att inget av de exemplar jag bakade i dag duger att visa upp. Vörtbröd får nämligen inte spricka, de ska vara hela, släta och jämna i formen. Men smaken var det som sagt inget fel på. I morgon får jag en ny chans, jag har nämligen fyra limpor surdegsvört på kalljäsning ute i hallen. Återkommer med resultatet.

Skållning
200 g svagdricka
100 g fint rågmjöl
Häll den kokande svagdrickan över mjölet. Rör till en slät massa i degblandaren i ca 30 minuter. Temperaturen ska sjunka till 50°. Min sjönk för mycket, så jag värmde på svagdrickan lite till nästa steg:

Raskdeg
1oo g svagdricka
80 g jäst
100 g fint rågmjöl
Knåda i 10 minuter. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter i bunken.

Borgörning
140 g svagdricka
260 g brun sirap
200 g flytande vört
6 g malen pomerans (jag tog hel pomerans, som jag blötte upp i hett vatten och hackade i små bitar)
2 g malen kryddnejlika
4 g malen ingefära
3 g malen kardemumma
100 g fint rågmjöl
1000 g vetemjöl
40 g rumsvarmt smör
20 g salt

Jag värmde svagdricka, sirap, vört och kryddor till 35°, hällde det över raskdegen och tillsatte mjöl, smör och salt. Jag tyckte att degen var för hård, så jag hällde i lite extra svagdricka och vatten. Det tog lång tid innan jag tyckte att degen blev elastisk och fin, säkert 20 minuter.

Russinen, som fått ligga i blöt i 30 minuter, och sedan rinna av, tillsattes allra sist. Degtemperaturen var nu 28,8°, vilket är bra nära det idealiska 28°. Degen blev väldigt snygg. Jag lade den i plastlåda och lät den vila i 45 minuter, stötte samman efter 20 minuter. Jag lade degen på mjölat arbetsbord och delade i två stora bitar och tre mindre bitar som jag rundrev och lät vila i 10 minuter under bakduk. Sedan formade jag till bröd, som jag fuktade med blomspruta innan jag satte in dem på jäsning i avstängd ugn. Jag sprayade flera gånger under jästiden som var totalt 60 minuter, detta gör man för att bröden inte ska spricka i ugnen och att de inte ska få någon skorpa.

De tre mindre bröden lade jag över i formar innan gräddning. Jag satte in bröden på 250°, och använde bakplåtspapper under de fristående bröden. Jag sänkte till 225° efter 5 minuter, och luftade efter ytterligare 10 minuter. Sedan kom det en dagishämtning emellan. Myra, skynda dig, ta på overallen fort, för mamma MÅSTE hem och lufta bröden NUUUU… Ja, ni förstår att min uppmärksamhet inte var på topp, därför blev bröden något brända på ytan.

Utvärdering
Bröden blev för mycket gräddade, jag har inte hundra procent koll på min ugn ännu. Det ena fristående brödet såg ok ut, det andra sprack i sidan. Bröden som låg i formar blev mer lagom gräddade, de blev väldigt höga och fina. Inkråmet fint och saftigt med god smak. Jag tycker att de hela pomeransbitarna gör brödet ännu godare, när man träffar på en bit så händer det något. Man blir glad.

13 reaktioner på ”Jan Hedhs vörtbröd

 1. Jag tycker det är en sådan gärning av dig att utveckla aspekten ‘man blir glad’. Av emmer med valnöt tar man också gärna en med smör. Och en till. Och en till. Proppmätt. Och glad. Sedan kan man skala korv för allt vad tygen håller!

 2. Jag har inte heller ätit något gott vörtbröd.

  Det kanske beror på att alla vörtbröd jag har ätit är köpta på ICA. Och att de har russin i sig.

  Nån gång ska jag också baka ett vörtbröd. Men inte denna jul.

  Ha´re!

  /Martin
  martinbakar.se

 3. Vi känner den ljuvliga doften ända till Getinge! Eller är det bara önsketänkande? GOD JUL på er och bamsekram! Såg att Sebastian kommit till rätta, det var då för väl.

 4. Jag bakade efter det där rceptet också i år och det är ju tamejfan omöjligt att få dem att låta bli att spricka!
  Men goda blev dem. Hittade vört på Stockholms Aeter och essensfabrik – Stockholm äldsta butik…

 5. Hej Sara o Gustav!

  (jag betraktar er som ett bagarpar så därför skriver jag också till Gustav, som ju är chef-bagarna)

  Om ni jämför detta traditionella men väldigt mustiga vörtbröd med survörtbrödet, vilket föredrar ni? Det kanske inte kan jämföras, men vad passar bäst att doppas till grytan, ha som vanligt med kalvsylta, skinka eller sill osv….?

  Bagarkramar från Anders

  1. Hej Anders! Det beror helt på vad man gillar, Jan Hedhs vörtbröd är lite sötare. Personligen tycker jag bättre om surdegsvörten. Solhagas recept kommer så småningom här på blogggen.

 6. Tack för jättebra recept! Eftersom jag bor på Papua Nya Guinea så fick jag inte tag på någon vört men det blev jättegott iaf. Bakade i en form.

  1. Nej, det förstår jag! Vört är ju svårt nog att få tag på för hemmabagare även i Sverige. Men vad roligt att det gick bra ändå!

 7. Bättre sent än aldrig.
  Har justerat heds vört.
  300 ge mindre mjöl
  Ersatt en stor del svagdricka med stout.
  Viktigast av allt tredubbla skållningen men använd mängd enligt recept. Släng resten
  Händer något kemiskt som blir mindre bra om man kör på små mängder skållning. Behövs viss volym skållning för att fungera riktigt bra

  Årets vört blev superbra med justeringar enligt ovan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s