I dag bakade jag av de kalljästa surdegsvörtlimporna, ett recept som jag just fick av en framtida medarbetare på Solhaga Stenugnsbageri. Vem det är får ni veta så småningom, men jag kan säga att han är grymt bra. Han kommer säkert att kunna berätta för mig varför även dessa vörtbröd sprack. Gräddningen blev bättre den här gången, och jag använde bakplåtspapper för att bröden inte skulle lämna fula märken efter sig i stenugnen. Jag råkade ta dubbelt så mycket farinsocker som i receptet, men det gjorde inte så mycket. De blev goda ändå, och med luftigare inkråm än gårdagens Jan Hedh-vört.
500 g vatten
750 g vetemjöl
250 g grahamsmjöl
500 g rågsurdeg
100 g flytande vört
45 g farinsocker
8 g malda pomeransskal (fast jag tog finhackade i stället)
3 g malda nejlikor
5 g malen ingefära
4 g malen kardemumma
7 g jäst
25 g salt
225 g russin
Blötlägg russinen och låt dem sedan rinna av. Kör allt utom saltet i degblandaren i 10 minuter, sedan med salt i 5 minuter. Låt vila 90 minuter i plastlåda med lock, stöt samman efter 45 minuter. Dela degen i fyra lika stora bitar, rundriv och låt vila 10 minuter på bakbordet. Forma till fyra bröd, och låt dem jäsa en stund i rumstemperatur innan du ställer dem kallt över natten.
Grädda först i 250° i 5 minuter. Spruta in vatten när du sätter in bröden. Sänk till 200° och grädda i sammanlagt 40–45 minuter. Lufta tre gånger under baktiden.
Limpstrykning
Koka upp 200 g vatten och häll på en redning bestående av 10 g potatismjöl och 50 g vatten. Låt koka upp och rör tills det tjocknar. Stryk blandningen med pensel på de varma vörtbröden.

Jag har också gett mig in i ett vörtbrödsryck nu och fått problem med att de alltid vill spricka. Har testat att raska dem extra länge, med följden att vissa istället kollapsar helt i ugnen. Jag såg att Kustbageriet prickar sina vörtbröd, det kanske kan hjälpa bröden att släppa ut överflödig gas så att de inte spricker i ugnen? Kommer du på någon antisprickmetod är jag intresserad!
Några knep för att motverka sprickning är att hålla bröden ”fuktiga” under jäsning och när man bakar av dem. Sprayflaska och duscha dem lätt. En del penslar dem med kaffe under tiden de bakas av. Rummet//värmt vatten/kaffe ska det iaf vara. :)
God Jul Sara!
Sara! Jag har i dag bakat surdegsvört enligt ditt recept, helt fantastiskt recept limporna blev så fina och goda. Jag jäste dem i pilformar och de blev så vackra.
Förra veckan bakade jag Jan Hedh`s recept och blev så besviken för limporna blev så torra och tråkiga så jag vill inte ha det brödet på julbordet.
Så glad att jag hittade din blogg i förra veckan, tack för alla fina recept, nu ser jag med spänning fram emot att pröva ditt julknäcke!
God Jul
Bakade enligt detta recept med dunkel vört. Seg och svårdoserad så det blev 70% extra. Lite orolig över att degen blev lös och flöt ut på stenen, – men bröden reste sig snyggt och blev mycket lyckade!
Inga problem med att de sprack upp heller . . men så körde jag också på fukt under jäsningen och ånga under avbakningen.
Bra skorpa, lite storblåsigt inkråm och fantastiskt god smak, – bästa vörtbröd jag smakat!
Undrar vad som händer om jag spejar med lite vört just innan de åker in i ugnen? Jag tror jag måste prova en sats till . . .
Vad roligt att det blev bra, Åke, och kul att du delar med dig av några fina bagartricks. :)
Nu har jag provat detta brödet för första gången. Men jag skippade jästen. Ett riktigt gott vörtbröd! Tack för detta recept! :)
Kul att du gillar det, Dennis! :)
Hej!
Jag skippade också jästen men matade surdegen med julöl och rågmjöl. Fantastiskt gott och saftigt!! Tack!