Sista-minuten-knäcket

Det är inte för sent att fixa världens knaprigaste klapp! Min svägerska Monica tycker att hembakat knäcke är godare än chips, så min julklapp till henne har blivit en tradition som absolut inte får brytas. Den här degen är smidig och lätt att kavla. Smaksätt med frön, kryddor och flingsalt.

500 g vatten
20 g honung
25 g jäst
350 g dinkel fullkorn
400 g grovt rågmjöl
20 g salt
4 g bikarbonat

Blanda allt i degblandare i 10 minuter på låg växel, eller knåda ihop degen för hand. Mjöla bakbordet, häll ut degen och låt den vila i någon timme under en bit plastfolie. Ta en lagom stor bit, kavla ut riktigt tunt och mjöla ordentligt. Fukta ovansidan med hjälp av en blomspruta och strö över smaksättning. I år körde jag som vanligt den gamla klassikern kummin och flingsalt, samt en variant med bara solrosfrö, och så en med hampa och sesamfrö.

Rulla med kaveln över degplattan så att smaksättningen trycks in i degen. Kör sedan en omgång med kruskavel så att knäcket inte blåser upp sig. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper, skär i bitar med ett pizzahjul eller en kniv. Eller använd pepparkaksformarna för att få ännu juligare bitar.

Grädda i 225°C i cirka 8 minuter, det kan vara lite olika beroende på ugn. Knäcket ska vara på vippen att svartna i kanterna, men inte bli bränt. Det kan vara svårt att kavla helt jämnt så att bitarna blir lika gräddade. Om några blir lite sega kan du låta dem torka i ugnen på eftervärme så går fukten ur dem.

2 reaktioner på ”Sista-minuten-knäcket

  1. sorry for the english – jag kan svenska men kan inte hitta vokalerna poa tangentbordet soa… love your blog! I would like to make surdegsknacke med flingsalt men var har du receptet poa sjaelva surdegen som man behover 150 gram av? one of things i miss most from my life in sweden is the good real food. like knacke!

    1. Don´t be sorry – I love your comment! :) Jag rekommenderar verkligen paindemartin.se till alla som vill veta hur man startar och matar sin surdeg. Good luck! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s