Mammas chokladbollar

mammas_6584

Jag har fått ett problem. Ett litet dilemma kan man säga. För häromdagen kom min Max hem från skolan med en stor kartong bakverk av olika slag. Försäljningen ska ge pengar till deras klassresa, och tanken är väldigt fin. Här har föräldrar i klassen engagerat sig och hittat ett sätt för barnen att dra in pengar och det är ju toppen. Men så tittar jag på den långa innehållsförteckningen på ”Mammas chokladbollar”.

Ingredienser: Socker, havregryn, vegetabiliskt fett (palm, shea, raps), vatten, invertsockersirap, cocos, fettreducerat kakaopulver, äpple, vetemjöl, äggpulver, majsstärkelse, salt, aromer, antioxidationsmedel: citronsyra, bakpulver (bikarbonat, difosfater, hjorthornssalt), emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror, sojalecitin), konserveringsmedel: kaliumsorbat, konsistensgivare (modifierad tapiokastärkelse, pektin), stabiliseringsmedel: sorbitantristearat, surhetsreglerande medel (citronsyra, natriumcitrater).”

Ganska mycket av sådant som jag gjort till min affärsidé och yrkesstolthet att INTE ha i mina bakverk. Kan jag skicka ut min son här i Slöinge och sälja detta, och under namnet Mammas chokladbollar dessutom? När min egen innehållsförteckning på motsvarande produkt lyder:

Smör, havregryn, socker, kakao, Tahitivanilj, kaffe, salt, kokos.”

Jag diskuterade saken med Sèbastien Boudet som hälsade på oss här för ett par veckor sedan, och man kunde riktigt se hur det började osa ur öronen på honom. Bjud in hela klassen och lär dem att rulla riktiga chokladbollar istället, dundrade han.

Och jag får nog hålla med. Det här går bara inte, även om det är för en god sak. Samtidigt vill jag inte vara en tråkig förälder och ställa till det för dem som har lagt ner jobb på att ordna det för barnen. Så jag köpte alla burkarna av Max, mot att han hjälper mig att rulla chokladbollar på Solhaga nästa gång det är dags.

mammas_max_6565

Max med den riktiga mammans chokladbollar. Och här har ni receptet.

Chokladbollar
ca 20 st
360 g smör, rumsvarmt
360 g havregryn
170 g (2 dl) socker
45 g (1 dl) kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1 msk kallt kaffe

Till dekoration
mörk choklad
kokos att rulla i

Blanda rumsvarmt smör, havregryn, socker, kakao, vaniljsocker, salt och kaffe i en hushållsassistent med vinge. Viktigt att smöret är mjukt för att degen ska bli riktigt jämn.
Det är ofta lättare att rulla bollarna om degen är aningens kall, så kyl den gärna en stund innan rullning. Dela upp i så stora bitar du vill och rulla till runda bollar. Lägg dem i frysen tills de är riktigt kalla.

Rosta hälften av kokosflingorna i en långpanna i ugnen på 200°C till gyllene färg. Blanda med den orostade kokosen, så blir det fina skiftningar.

Smält chokladen i vattenbad, eller försiktigt i mikron.

När vi gör slutmomentet i bageriet brukar vi vara två som samarbetar. Person nummer ett (med tunna plasthandskar på) doppar händerna i smält choklad, gnider snabbt in den kalla chokladbollen med smält choklad och lägger den i kokosblandningen. Person nummer två ser till att snabbt rulla bollen så att kokosen fäster innan chokladen stelnat. Det kan nämligen bli lite väl kladdigt om båda moment utförs av samma person.

mammas_6580

Chokladbollarna kan med fördel förvaras i frysen, eller kylen. Men de är allra godast att äta rumstempererade, så ta gärna fram dem en stund innan det är dags.

4 reaktioner på ”Mammas chokladbollar

    1. Hej Eva! Är det verkligen någon skillnad när det gäller innehållet? Inte enligt wikipedia iallafall: https://sv.wikipedia.org/wiki/Chokladboll

      Oavsett hur det förhåller sig skulle jag aldrig kalla den negerboll. Jag vet att en del hävdar sin rätt att säga detta, jag tycker bara att det är onödigt. Varför använda ett ord som står för så mycket obehagliga saker när det finns ett annat som är neutralt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s