Bagarbarn

Boken som ska förbereda Max och Myra på det nya livet som bagarbarn.

Jag skulle egentligen inte blogga nu under julhelgen, men Max och Myra fick en julklapp som jag bara inte kan låta bli att berätta om. Den är från min bror Kaspar och hans fru Alexandra, som är helt fenomenal på att snoka upp pricksäkra presenter. Om jag känner henne rätt har boken Bagarbarn av Barbro Sedwall legat undanstoppad ett tag, jag kan precis se hennes förtjusta min när hon rotar fram den ur boklådan på en loppis någonstans.

I denna otroligt festliga bok får vi följa med Barbro som liten till sitt pappas bageri på 20-talet. En del saker liknar nutiden, andra inte. Vi får möta hurtfriska bagare med namn som Tjille, Grip och Cuba. De sjunger vid bakbordet, pratar bagarspråk och är taskiga mot sina praktikanter. Hör här:

Bagare måste ha någonting att skoja om för jämnan, och idag får de för sig att de ska skoja med Axel. Han är ygnst och har inte hunnit lära sig alla fackuttryck än. Albert ger honom en tomsäck och ber honom gå till Rydéns bageri på Norrtullsgatan för att låna kvalm.
Bagarna på Rydéns har roligt åt honom när han inte ser det. De vet ju att han blir lurad precis som de alla har blivit lurade en gång.
”Det var verkligen tungt med kvalm”, säger Axel när han kommer tillbaka.
”Öppna säcken och se efter”, säger bagarna som ställt sig runt om.
Axel ser alldeles förbluffad ut när det bara är en massa järnskrot i säcken.
”Nä, vad är det här”, säger han.
”För att bli bagare måste man veta vad KVALM är”, säger Abel.
”Vad är kvalm då?” frågar Axel.
”KVALM ÄR ÅNGA”, säger Nisse. ”Nu glömmer du nog aldrig bort det.”
”Nästa gång kan du lura någon som inte vet”, tröstar Bengt.

Usch och fy, tycker jag och håller en lång föreläsning för barnen om att det absolut inte är okej att föra vidare elakheter på det här sättet. Fast Ante säger att det är klassiskt inom restaurangbranschen. När han jobbade som diskare på Victoria i Göteborg försökte en kock lura honom att gå till en annan restaurang och be att få låna en sufflépump. Ante gick inte på den, han är alldeles för allmänbildad för det. Jag däremot hade säkert blivit lurad och känt mig jättedum. Tur att jag numera vet jag vad kvalm är i alla fall, om jag nu skulle stöta på några bagare med undertryckta agressioner.

3 reaktioner på ”Bagarbarn

  1. Hej. Det är min mormor som har skrivit den här boken. Jag hittade din blogg när jag googlade på henne. Kan berätta att Bagarbarn, hennes första bok, är sällsynt – många letar efter den. Hon fick ge ut den när hon vann första pris i Bonniers bilderbokstävling.
    vänliga hälsningar Hanna i Uppsala

  2. Vad roligt att vi har lyckats komma över en sådan sällsynt bok. Den ska vi hålla hårt i. :)

  3. Hej! Roligt att ni gillar boken! Jag, Barbro Sedwalls dotter, blir glad å mammas vägnar. Det finns ytterligare fem böcker som är uppföljare till Bagarbarn. Läs mer på Wikipedia om henne, där får man veta namnet på de andra böckerna.
    Vänliga hälsningar, Kay i Stockholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s