Nu har vi börjat med veckans bröd här på Solhaga. Jag, Bea och Gustav ska turas om att hitta på nya saker, och först ut är Gustav med ett färgstarkt bröd med tomat, rosmarin, oregano och timjan. Cissi som köpte ett av våra testbröd förra veckan kom tillbaka helt lyrisk och sa att detta var det godaste bröd hon någonsin hade ätit. Hon hade skivat det, lagt lite getost, honung och nötter på – och sedan grillat mackan tills osten smälte. Måste provas!
Dag ett börjar man med att sätta en poolish och koka tomatsås – som används som degvätska i stället för vatten.
Tomatsås
1/2 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 tsk rosmarin
1/2 tsk timjan
1/2 tsk oregano
1 msk tomatpuré
2 burkar krossad tomat
1/2 msk socker
1 tsk salt
Låt finhackad lök, vitlök och kryddor ”svettas” i olivoljan på låg värme i grytan. Det ska inte ta färg.
Tillsätt tomatpuré och låt sjuda i ytterligare någon minut.
Tillsätt krossad tomat, socker och salt och låt sjuda i en halvtimme.
Poolish
215 g vetemjöl
215 g vatten
2 g jäst
Vispa ihop, täck över med plast och låt stå i rumstemperatur tills den är bubblig och fin, det kan ta omkring 12 timmar.
Bortgörning
650 g tomatsås
1100 g vetemjöl
110 g vetesurdeg
110 g rågsurdeg
10 g jäst
28 g salt
15 g olivolja
Blanda poolishen med alla övriga ingredienser och kör på låg växel tills degen är smidig, det kan ta 10-15 minuter. Gör glutenprov. Låt degen ligga i plastlåda och vila i cirka 2 timmar, vik ihop den en gång under tiden.
Dela i bitar om 600 g, rundriv och lägg med skarven uppåt på en mjölad träbricka eller plåt med handduk på. Låt jäsa i kyl över natten.
Sätt ugnen på 250°. Vänd upp bröden på en spade eller liknande, snitta 8 snitt runt om, som en sol, och lägg en tomatskiva överst på varje bröd. Det är viktigt att snitta jämna snitt, bestäm dig för en bra position och vrid brödet för varje snitt. Om man snittar ojämnt kan tomaterna lätt hamna på sniskan under gräddningen.
Sätt in bröden och spruta in vatten. Sänk värmen till 225° och grädda till en innertemperatur på 98°, cirka 35 minuter.
Åh, vad underbart! Det var längesedan jag åt tomatbröd. Jag ska testa receptet så fort jag har fått igång en vetesurdeg igen och matat min rågsurdeg. Tack!
Vilket spännade bröd och vilken utmaning ni skall genomföra.”Veckans bröd” ! Jag skall snart åka på semester neråt Hallandskusten ,skall då försöka titta in i affären.
Det smakade jättegott!
Сара, спасибо!
Сара, здравствуйте! Очень хочется испечь этот хлеб. Подскажите ,2 банки измельченных помидоров , сколько приблизительно в граммах?
С ув Наталья
Hello Наталья! 2 банки = 800g !