Halländskt lantbröd

I morgon är det min tur att presentera veckans bröd på Solhaga – jag har valt att enbart använda halländskt lantvete från Limabacka Kvarn i Väröbacka. Det här vetet odlades i Halland fram till 70-talet, men nu har mjölnaren Bengt Nybergh tagit upp tråden igen. Vetet har fått sin karaktär av den halländska jorden där det växt under århundraden. Stråna är långa och svaga, och har svårt att klara de mängder gödsel som används i konventionell odling. Därför passar det bäst för ekologisk odling i mager jord, där det långsamt får utveckla både näring och smak.

Kustbageriet i Varberg tar allt sitt mjöl från Limabacka Kvarn, och det kan man väl förstå när man tittar ner i blandaren och ser hur fint mjölet beter sig. Vi använder både siktat och fullkorn i den här degen, för att få en lite mer rustik känsla i brödet.

700 g  vatten
1150 g halländskt lantvete, siktat
200 g halländskt lantvete, fullkorn
700 g levain (recept på levain finns här)
20 g jäst
30 g salt

Blanda allt utom saltet och kör på låg hastighet i cirka 10 minuter. Tillsätt salt och kör på lite högre hastighet i 5 minuter. Låt degen vila i två timmar i en lätt inoljad plastlåda med lock. Vik samman en gång under tiden.

Lägg upp degen på bakbordet och dela i fyra delar. Rundriv och lägg med skarven uppåt på mjölad duk eller träbricka. Låt jäsa i rumstemperatur i några timmar, eller i kyl över natten.

Värm ugnen till 250°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Snitta ett kors och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och grädda i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s