Emmer & dinkel


Den senaste tiden har vi experimenterat lite med emmer – en gammal vetesort som mals till mjöl på Limabacka kvarn i Väröbacka. Trots att det är ett vete har emmern en ganska speciell karaktär som ger ett grovt bröd. Själva mjölet är lite som grus och har inte samma bakegenskaper som vanligt vete, därför lät vi förra veckans bröd på Solhaga bli en blandning av tre olika vetesorter – emmer, dinkel och ekologiskt vete.

750 g vatten
400 g emmer
550 g dinkelsikt
550 g ekologiskt vetemjöl
400 g rågsurdeg
10 g honung/malt
20 g jäst
30 g salt

Knåda allt utom saltet i blandare i cirka 10 minuter på låg hastighet. Tillsätt saltet och öka hastigheten, kör i cirka 5 minuter. Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 120 minuter, vik ihop en gång under tiden. Dela i fyra delar och rundriv till bröd som du låter jäsa med skarven uppåt några timmar i rumstemperatur eller över natten i kyl.

Värm ugnen till 250°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Snitta ett bladmönster och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och grädda i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader.

5 reaktioner på ”Emmer & dinkel

    1. Hej Jonas! Man kan absolut pröva att baka utan jäst, men då är man mer beroende av att surdegen är på sitt allra bästa humör. Och i storproduktion kan det bli lite lurigt. Det är inte heller alltid man vill ha så stor andel surdeg i brödet rent smakmässigt, och då behöver man jästen.

      1. Sara. Du glömde att berätta att vi på Solhaga använder galet lite jäst. Vad är det vi talar om? 20 gr på 80 kilos-degar, knappt någon alls med andra ord. Men receptet här år kanske för hemmabruk med kortare liggtider?

    1. Hej Felicia, vi bakar allting i stenugn, så visst kan man det! Värmen underifrån gör att luften i brödet expanderar bättre än i vanlig ugn, och då blir det mer volym.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s