Äppelbröd med cider och calvados

Nu hänger äpplena tungt på träden i Solhagas trädgård. Bäst att göra något innan höststormen river ner dem, tänkte vi och bestämde oss för att förra veckans bröd skulle bli något alldeles extra. Jan Hedhs äppelbröd med cider och calvados, i lite mindre upplaga eftersom råvarorna kostar lite mer. I det här receptet görs poolishen på torr fransk cider, och det blir så gott!

Poolish
5 g jäst
300 g torr cider
300 g vetemjöl

Bortgörning
6 g jäst
300 g vatten
600 g vetemjöl
100 g grovt rågmjöl
18 g havssalt

Äpplen i calvados
300 g äppeltärningar
10 g smör
10 g råsocker (vi hade inget så vi tog mörkt muscovadosocker)

Stek äppeltärningarna gyllenbruna i smör och socker. Häll på calvados och låt koka in så att pannan blir torr. Låt svalna.

Blanda cider, vetemjöl och jäst till poolishen och låt jäsa några timmar i rumstemperatur tills den blir riktigt bubblig. Man ser på en poolish att den är färdig när den börjar sjunka lite i mitten.

Tillsätt de andra ingredienserna (utom salt och äpplen) och knåda i maskin cirka 10 m inuter Tillsätt saltet och kör lite snabbare i ytterligare 5 minuter. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda och låt vila ett par timmar. Vik ihop den en gång under tiden.

Lägg degen på bakbordet och tryck in äppeltärningarna i den. Dela i 2 eller 3 bitar och forma till avlånga bröd. Låt jäsa på mjölad duk till dubbel storlek. Dra upp duken mellan bröden så att de har lite stöd under jäsningen.

Värm ugnen till 275°. Skär upp en tunn äppelskiva till varje bröd. Vänd upp bröden på en bricka, tryck försiktigt fast äppelskivan mitt på och sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk värmen till 200° efter några minuter och baka bröden cirka 35–40 minuter eller till en innertemperatur på 98 grader. Hur länge man bakar är lite en smaksak, bröden kan vara färdiga tidigare, men man vill gärna ha lite skorpa på också.

Låt bröden svalna på galler.

Så här ser våra äpplen ut, tyvärr vet jag inte vad det är för sort. Någon som vet?

Annat som hänt i veckan:

Vi har äntligen kommit igång med bakkurser som så många har frågat efter. Först ut var Annika, Kenneth, Cecilia, Johannes, Ingrid, Karin och Bengt, som fick lära sig allt från matning av surdegar till rundrivning och avbakning. Nu kör vi på onsdagkvällar fram till den 2 november, och vill du boka in dig på en kurs kan det vara läge att hugga direkt. Vi har nämligen bara ett fåtal platser kvar, läs mer om detta på Solhagas hemsida.

Vi har också vinkat hejdå till vår kära praktikant Moa som har gjort ett fantastiskt fint jobb i bageriet. Dessutom hann hon med att åka till Stockholm och bagerimässan där hon och klasskompisarna från Burgården i Göteborg vann skådebrödstävlingen med sin Marie Antoinette, kolla här! Vi kommer att sakna henne.

Moa, jag, Gustav och Ante åt avskedsmiddag och drack upp den cider som blev över efter veckans bröd.