Vind i seglen

Den senaste veckan har Solhaga Stenugnsbageri fått sig en uppdatering som heter duga. Nu när vi har funnits i åtta månader och fått en så fantastisk start finns det bara ett sätt att köra vidare: Full spätta rakt in i framtiden.

Vi har fått nytt kylrum, en extra ugn och ett kyljässkåp som gör att vi kan ha sötebrödet klart tidigare på dagen. En paninigrill blev det också. Och kronan på verket – en specialbyggd kyldisk med mattslipad svart sten ovanpå. I fredags var det premiär för vår nya smörgåsmeny, här har ni en av mina favoriter:

Ljus råg med kallrökt lax och citronsyrad fänkål

Bred rikligt med pepparrotsfärskost på brödet. Lägg på krispsallad, en skiva kallrökt lax och citronsyrad fänkål. Toppa med skivad rödlök och färskriven pepparrot.

Citronsyrad fänkål
1 färsk fänkål, tunt skivad
Skal och saft från 1/2 citron
1 msk rapsolja
salt och peppar

Skär bort topparna och skölj fänkålen. Strimla den, riv citronskalet och pressa saften över fänkålen. Tillsätt olja, salt och peppar och blanda runt lite lätt.

Det är superduktiga kocken Marcus Nordgren som har varit här och hjälpt oss att sätta ihop smörgåsmenyn av allt det bästa som finns runtomkring. Kött från Gudmundsgården och Mostorps Gård, lax och räkor från Falkenbergs Laxrökeri, och krispiga grönsaker från Ugglarps Grönt.

Så här såg det ut i tisdags kväll när vi provade oss fram. Vi gjorde bland annat majonnäs, pesto på solrosfrön och persilja, röra med lökkorv från Mostorp och purjolöksomelett. Sedan proppade vi i oss tills vi nästan rullade omkring.

När jag tuggade på en sesambaguette med lax- och räkröra, då tänkte jag på alla inplastade, svampiga räkbaguetter som passerat och undrade varför i allsin dar det inte finns fler som gör saker på riktigt? Det är ju egentligen inte svårt?

Till slut bestämde vi oss för sex olika smörgåsar, hela listan hittar ni här på Solhagas hemsida.

Före och efter. Den gamla disken var gullig. Men den nya går att fylla med så mycket mer. Synd bara att den gick sönder dag två, vilket fruktansvärt jobbigt antiklimax! Så fort vi körde igång den gick huvudsäkringen. Men på måndag kommer reparatören.

Som nödlösning fick jag göra en liten display på familjen kondis, och så fick vi ha resten i kylrummet. Men på måndag blir disken lagad som tur är.

Och när vi ändå är inne på shopping av stora viktiga föremål – varför inte skaffa en klassisk P28 byggd på legendariska Hallberg-Rassy på Orust? Tillsammans med människor som vi har känt i typ en kvart? Jo men visst! Ibland känns det bara helt rätt. Vår nya familjemedlem heter Astarte efter feniciernas fruktbarhetsgudinna.

Idag baxade vi hem en båtvagga till Ugglarp. Här är Astartes båtkollektiv: jag, Max, Anna, Myra, Anima, Aljosja, Marina, Andreas och Ante. Nu fattas bara själva båten, men hon kommer förhoppningsvis till helgen.

 

 

3 reaktioner på ”Vind i seglen

  1. Glad och lättad att ni kom fram med båtvaggan. Hoppas ni får användnig av den. Bröden var kanongoda!

    1. Det är vi som ska tacka, den är nu omsvetsad och klar för att passa vår nya båt. Kul att ni gillade brödet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s