Det är mycket med semlor just nu. Själv äter jag minst en per dag (helst med varm mjölk), och struntar fullständigt i konsekvenserna av detta. Som flera av våra kunder påpekat var Solhaga inte med i Falkenbergspostens stora semmeltest för ett par veckor sedan. Lite synd, eftersom många kommer tillbaka och med eftertryck utropar att detta var den absolut godaste semla de någonsin hade ätit.
Men i senaste numret av Mat & Vänner är vi med. Mycket har man blivit kallad i sina dagar, men semmelhjälten var något helt nytt! Här kommer receptet på Solhagas semlor:
Vetedeg
500 g kall standardmjölk
1100 g vetemjöl med hög proteinhalt
200 g socker
200 g mjukt smör
75 g jäst
8 g salt
15 g grovmalen kardemumma (allra bäst blir det om du stöter hela kardemummakärnor i mortel)
Lös jästen i mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda i maskin 15–20 minuter, eventuellt längre om det behövs. Det är viktigt att degen är elastisk.
Dela degen i bitar om 60–80 gram. Täck gärna över dem med en duk så att de inte torkar. Rulla varje bit till en slät och spänstig liten kula med skarven neråt.
Nu kan du frysa bullarna och jäsa upp dem vid ett senare tillfälle (de håller i frysen i några dagar, sedan tappar de jäskraften). Eller också kan du låta dem stå framme på plåtar med bakplåtspapper i rumstemperatur tills de har dubblat sin storlek. De ska kännas lätta när du petar på dem, men inte pösa ihop.
Baka i 240° i 5–6 minuter eller till lagom färg.
Solhagas semlefyllning
200 g mandelmassa
100 g grovhackad mandel med skal
30 g sirap
30 g socker
10 g vaniljsocker
lite riven bittermandel
50–100 g mjölk
Blanda alltihop. Späd med mjölken allra sist till lagom konsistens. Häll upp i en sprits.
Vispa grädden, men inte för hårt. Häll upp den i en sprits.
Och så kommer vi till själva montaget:
Absolut de godaste semlor!!!
O bakar man själv enligt receptet blir resultatet kanon!!
Tack!!
Ja, vi undrade också vart era fabolous semlor höll hus i testet! Men du kan skriva upp att jag kommer och inhandlar familjens semlor imorrn fm. Så många som du hunnit få i dig kan vi inte tävla med alls iår, vart ruggigt svaga på semlefronten. Men än är det ju inte för sent! Kram på er!
En man kom in i ett konditori och beställde 348 stycken fettisdagsbullar.
”Så många?!” sa konditorn.
”Ja. Jag semlar på dom.”
Tack till Göteborg & Tove Wiréen
Hej.
Är på jakt efter *det bästa vetebrödet* och provar mig igenom recept efter recept. Nu har turen kommit till dina semmelbullar.
Jag tolkar det som att semlorna varken ska vila eller jäsa innan rundrivningen, och alltså bara jäsa en gång? Stämmer verkligen detta?
Tacksam för svar
/Eva
Hej Eva, ja det stämmer. Man vill spara jäskraften till allra sist. Enda skälet att vänta innan man bakar ut är om man ska kavla, då kan degen behöva slappna av en stund för att den inte ska dra ihop sig. Vi brukar göra detta i kyl, för att förhindra jäsning.
Hej!
En liten receptfråga om semmelfyllningen?
Vilken sirap ska man använda? Ljus eller annan
sort som vit??
Tacksam för svar/ Rikard Söderlund
Hej Rikard, det går bra med både ljus och vit! :)
Min snälle make tvingade in sina kollegor på vägen hem från Helsingborg upp till Göteborg, så att jag fick smaka era semlor. Väl värt besväret säger jag! Mycket goda!!
Härligt att höra! Kanske kan bli en fettisdagstradition?
Grymt goda semlor!! Tummen upp!
Har hört att det ska vara grymt gott med en skvätt amaretto i fyllningen. Ska prova detta recept med en skvätt i tror jag. Kul att ni får så god (!) respons på semlorna, tro sjutton att inte Falkenbergsposten testade er – ingen annan skulle väl ha en chans då! ;)
Hej Sara, vad fint skrivet, tack! Kan tänka mig att Amaretto funkar jättebra, det har precis samma lukt som bittermandelolja. Hoppas det blev bra!
Hej Sara,
Ska försöka planera in dagens alla träningar, kalas och pulkaåkning kring bakningen – ungefär hur lång tid tror du att degen behöver jäsa i 20 grader rumstemperatur? I 6 gradig kyl?
stort tack för att du delar med dig av dina fina recept!
Peter
Hej Peter, tack! Nu kanske mitt svar kommer lite sent här. Men jästiden beror lite på degens temperatur också. Vetebröd skulle jag inte jäsa i kyl, utan i ett slutet utrymme som är så varmt och fuktigt som möjligt. Kanske i ett skåp med en skål rykande hett vatten. Hoppas det blev bra!
Bakar alltid efter olika recept på semlor. Solhaga semlor var klart godast. Äntligen kan jag få till runda fina bullar tack vare din video. Lite långt till Soläng men tänker mig locka med änderna på utflykt i vår. Förresten såg på Solhagas sait att det stod 50g jäst. Hälsningar semlefreaket Ingrid