Kardemummabullar och tack

Glöm allt du har läst på mjölpåsen om fingervarm mjölk och smält smör! Väck med instruktioner om bulldegar som får jäsa två gånger. Och vik hädan alla snålrecept på fyllning! Det här receptet och ett jättefint reportage om Solhaga finns just nu att läsa i tidningen Hembakat. Där anges ingredienserna i rymdmått, men vill du ha ett säkrare och jämnare resultat, använd våg. Så här bakar du bullen som åtminstone jag tycker är den godaste och vackraste.

Vetedeg
500 g kall standardmjölk
1100 g vetemjöl med hög proteinhalt
200 g socker
200 g mjukt smör
50 g jäst
8 g salt
15 g grovmalen kardemumma

Smörfyllning
200 g mjukt smör
100 g strösocker
100 g farinsocker

Kardemummasocker
100 g socker
1 tsk grovmalen kardemumma

Sockerlag
Lös upp 1 dl socker i 2 dl kokett vatten. Vi låter använda torkade vaniljstänger koka med för att ge lite extra smak.

Lös jästen i mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda i maskin 20–25 minuter, eventuellt längre om det behövs. Degen kan upplevas som väldigt kladdig i början, men den kommer att gå ihop om du knådar tillräckligt länge. Det är viktigt att degen är elastisk. Om du inte har en maskin, försök knåda ihop ändå och tillsätt så lite mjöl som möjligt. Ju mer mjöl desto torrare bullar.

Dela degen i två bitar, vik ihop dem till jämna klumpar som du låter vila i kylen i 30 minuter. Detta gör att degen spänner av och går lättare att kavla. Kavla ut varje degbit till en platta som blir cirka 40 cm bred. Bred på generöst med fyllning och vik ett treslag – degen ska bilda tre lager. Skär i strimlor, 60–80 gram styck eller ca 15 strimlor för varje längd. Tvinna strimlan och snurra ihop den till en knut. Tänk dig att du ska göra ett garnnystan och att bullen ska ha lite spänst att jäsa uppåt. Lägg bullarna i bullformar på plåt och lämna rejält med utrymme mellan bullarna. Upprepa hela proceduren med nästa klump deg.

Jäsning: När bullarna är precis färdigformade kan du frysa dem och jäsa upp dem vid ett senare tillfälle. (De håller i frysen i några dagar, sedan tappar de jäskraften. Använd gärna lite extra jäst i degen om du har tänkt frysa dem ojusta.) Eller också kan du låta dem stå framme i rumstemperatur tills de har dubblat sin storlek.

Avbak: Värm ugnen till 230°C. Nu finns två sätt att hantera penslingen:

1. Baka bullarna i 5–8 minuter, pensla direkt med äggstrykning och strö på socker blandat med lite kardemumma när de är färdigbakta.

2. Pensla med ägg och baka i 5–8 minuter. Pensla med sockerlag och strö på kardemummasocker när de kommer ut. Sockerlagen ger glans och bevarar saftigheten i bullen. Vi brukar koka vår sockerlag på lika delar vatten och socker, och låta använda vaniljstänger koka med för att ge extra fin smak. Doftar ljuvligt och gör att bullarna gnistrar likt diamanter.

Tidningen Hembakat. Massor av jättefina recept! Och en kaxig rubrik, som både stämmer och inte. Många har kommenterat hur ofta jag och Solhaga är med i olika tidningar, och vilken fin marknadsföring det måste vara. Visst, det är alldeles fantastiskt bra och storslaget, och har verkligen bidragit till att vi har etablerat bageriet så snabbt. Men jag tror att det beror lika mycket på de pyttesmå sakerna vi gör varje dag, här på plats.

Jag tänker extremt mycket på marknadsföring och kundrelationer, eftersom det var sådant jag jobbade med tidigare. Och med ett annat perspektiv nu när jag driver mitt eget företag och är nära kunderna hela tiden. Många företagare funderar på de ska lyckas med att synas på olika sätt, hur det ska annonseras, göras webb och facebooksidor. Men förvånansvärt många missar ofta de små insatserna, som är lika viktiga. Som inte kostar något att genomföra, och dessutom är mycket roligare eftersom man får en så omedelbar respons. Exempelvis en så enkel sak som att låsa upp före öppningsdags när någon knackar på. Prata med dem som kommer fast man inte har öppet. Fast det funkar såklart bara om man verkligen gillar att prata med folk på riktigt.

Här0mdagen släppte jag in en regnblöt familj som desperat letade efter någonstans att fika, fast vi hade stängt. Satte på kaffe, musik och värmde några frysta kardemummabullar i ugnen. Det tog ingen tid alls, det var bara trevligt. De var så tacksamma och sa att det är sånt här man minns länge efteråt. Men det är faktiskt jag som ska tacka för att de kommer hit och handlar. Tack!

42 reaktioner på ”Kardemummabullar och tack

 1. Äntligen receptet på kardemummabullarna! : ) Nu kan vi njuta av dem även när vi inte är i närheten av Slöinge!

  Tack! : )

  /Martin

 2. Åh, kardemummabullarna! De är skälet att vi alltid svänger in till Slöinge på väg till sydligare nejder..
  Även vi ramlade in en dag när ALLT var slut- Sara, du fixade fram bullar till oss ändå. Alltså inte bara en engångsföretelse..det är service när man månar om sina kunder på det sättet.

 3. Tack för receptet, älskar de bullarna!

  Skulle svänga inom solhaga på väg från Göteborg till Skåne för länge sen. Köpte en kardemummabulle som min man fick smaka på. Han åt upp halva Bullen i ett svep. Jag kan säga att jag var mycket häpen o besviken den eftermiddagen, kände mig ruvad på konfekten. Men positivt är att jag i väntan på att åka förbi ert bageri igen nu kan baka bullarna o kunna äta en HEL själv utan att behöva dela med mig…:).

 4. Ser goda ut dem bullarna! Men jag tror inte de slår Sebastien Boudes ”Le Kanelbulle” med vaniljkräm och muscovado socker (bakad på surdeg). Då ska tilläggas att jag har både bakat med Jan Hedh och Manfred Enoksson och smakat några av deras varianter, men sebastiens kanelbulle är faktiskt det godaste jag har smakat (kanske pga surdegen). Vaniljkräm och muscovado gjorde dem himmelska :=)

  Mvh

  Magnus

 5. Surdeg och tursteg i all ära, men inte ska det väl vara vaniljkräm i Kanelbullen?? Jag tänker att ett sådant tilltag aldrig kan gå väl i (vete)längden … Nej, låt oss komma samman kring kanelen och invänta vaniljen tills Solhaga brassar loss med Napooooleonbakelsen!

 6. Jag har bakat recept från din blogg tidigare – med lyckat resultat. Karlsbaderdeg var det då.

  Jag får ta och fingranska det här receptet och testa, tror jag.

  Tack för att du delar med dig!

  /Martin
  martinbakar.se

 7. Hej
  bakade dina bullar och de blev väldans goda!! Mina knutor blev inte så tjusiga, men träning ger färdighet sägs det. Tog längre tid i min ugn också, men när de var klara var de helt suveränt goda!! Tack för receptet

 8. Hej Sara!! Håller precis på att baka dina kardemumma bullar……jag bakar i en kitchen aid!
  Så till min fråga….Kör du på låg hastighet hela tiden eller ökar du efter en stund??

  MVH
  Annika

 9. Helt fantastiskt bra recept! Jag och min dotter svängde ihop ett gäng bullar idag.

  Jag kan dock rekommendera alla som läser detta att inte använda någon elvisp med degskruvar. Trots nyinköpt av flott märke och modell så sa det bara pang när degen var klar! När jag väl lyckats återställa säkringen i elskåpet noterade jag att innanmätet till maskinen rasslade ut i botten av elvispen när jag ställde den på diskbänken. :)

 10. Hej Sara,
  Tack för en grym blogg! Har bara en fråga: när är det tänkt att man ska ha på kardemummasockret?
  Mvh /Daniel

 11. Hej Sara,
  tänkte testa och baka dina kardemummabullar och undrar om du hade dom i en varmluftsugn eller vanlig?

  Mvh,
  Solli

 12. Hej Sara!
  Du skriver att degen kan upplevas som lös men att den går ihop med tiden.
  Själv tycker jag den är väldigt fast från början… Låt vara att det är gott om smör men det är ändå mer än dubbelt mjöl mot mjölk.
  Det har inte möjligen hänt nåt vid omräkningen från ert bagerirecept?

  Mvh

  Tomas

  1. Hej Tomas! Hur lös degen blir beror ofta på vilket mjöl man använder och hur torrt det är. Vi bakar ofta med färskt mjöl direkt från kvarnen, vilket ger något lösare degar än torrt mjöl som stått i butik och skafferi. Så det är inte något fel i receptet, men får du en väldigt torr deg tycker jag du ska tillsätta mer mjölk. Annars blir det svårt att få den riktigt elastisk. Lycka till!

 13. Testade receptet men blev osäker på jäsningen. Enligt ditt recept får degen vila i 30 min i kylen istället för den första jäsningen. Stämmer det? Hade svårt att få upp bullarna till dubbel storlek innan gräddningen och funderade på om jag gjort något galet… Men tack för det fina receptet, smaken var det inget fel på:-)

 14. Hej Sara
  Hjärtinnerligt tack för alla recept du delar med dig!

  Besökte ert trevliga Solhaga i augusti i år och blev så inspirerad att jag köpte mjöl, kniv och bakkorgar. Har provat ett tiotal av dina matbrödsrecept och alla har blivit mycket vackra och goda. Baksten blir nästa satsning.

  Det är dock det här med kanelbullsdegen jag är tveksam på. Dom blev lite kompakta så nästa gång skall jag ta mindre mjöl. Jag gjorde inte fyllningen utan ville ha släta bullar så det kanske har betydelse. Det är ju snart dags för saffransbröd och då är det väl bara saffran som skall läggas till.

  Funderar också på det här med jästen. Varför det skall vara så mycket i den degen? När det gäller matbröd är det ju godast med så lite som möjligt.

  I alla fall är tacksam för dina recept och att jag kommit igång så bra att jag bakar något bröd minst en gång i veckan. Har provat tidigare med surdeg, men inte lyckats och nu känns det jättebra!

  Får se om du hinner svara. Skall besöka er igen, snart hoppas jag.
  Med vänlig hälsning
  Anne-Christin

 15. Fantastiskt trevlig inställning! Synd att bagare och konditorer inte får lära sig den på sina utbildningar… Eller företagare överhuvudtaget. Håller helt med, det är de små insatserna som är de mest betydelsefulla och långsiktiga.

  Imorgon blir det andra bullar – dina bullar! Många bra tips där som jag ska prova. Bra kan alltid bli bättre!

 16. Hej! Jag undrar också lite över hur länge de behöver jäsa egentligen, mina bullar verkar inte vilja fördubbla sin storlek. Tack!

  1. Hej Amanda, hur länge beror helt på hur varmt du har inne. Om du tycker det går långsamt, testa att sätta på ugnen en liten stund och sedan stänga av. Då kan du sätta plåten på jäsning där inne, med en skål hett vatten i botten. Värme och fukt gör underverk. Kanske dubblar de inte sin storlek, men de ska kännas lätta när man tar på dem.

 17. Hej!
  Vilken maskin använder du för degen? Jag upplever att kitchen aid inte klarar av denhär storlek på deg. Är därför nyfiken på vilken maskin du använder?

  Vänliga Hälsningar
  Caroline

  1. Hej Sara, förlåt min otydlighet! Det finns ingen fyllning, jag menar toppingen. Ändrar i inlägget så att det inte kan missförstås.

 18. Hej Sara!
  Andra gången jag bakar bullar enligt detta recept (superbra) men nu är det första gången som jag provar att frysa dem innan gräddning. Jag tänkte baka av dem på onsdagmorgon och frös in dem i dag söndag. Ska jag ta fram bullarna på tisdagkväll och lägga på plåtar så att de hinner tina och jäsa upp eller gör man det på onsdagmorgon med??

  Tack för alla bra recept som du delar med dig av!
  Kram Linn

  1. Hej Linn, svårt att säga exakt tyvärr! Efersom det brukar vara lite kallare i ett vanligt hem än i ett bageri skulle jag ta fram dem sent på kvällen och jäsa upp dem under duk till nästa morgon. Du kan ju prova redan ikväll med en bulle och se hur den blir morgonen därpå, så vet du hur du ska göra inför kanelbullens dag. Lycka till! :)

   1. Tänkte bara återkoppla :) Jag lät mina bullar stå framme i 9 timmar så nu har jag fått flera plåtar med härliga bullar. Har redan ätit närmare 3… Hur ska detta sluta?

    Återigen tack för bästa recepten!

   2. Stort tack för att du delar med dig, Linn! Kul att höra att det blev bra, tycker du var värd att äta hur många som helst som belöning! :)

 19. Hej! Testade bullreceptet idag och bullarna blev supergoda! Men när jag gräddade dem, rann fyllningen ut. Vad kan det bero på?

 20. Regn idag och det var bestämt sen innan att nästa regniga dag skulle det bli bullbak!
  Jag arbetade degen med degkrokar och hade inte något annat än vanligt billigt vetemjöl hemma. MEN fick slagit i 0,5 dl mer mjölk och jobbade degen med händer en stund också! Vilken deg! Så fina bullar (och många!) har jag aldrig fått förr!
  Hoppas att bullätarjuryn här hemma uppskattar dem när de är provsmakade också! 😅 tack för fint recept!

  1. Så roligt Ulrica att bullarna blev så goda, bra jobbat! Ja, det gäller att vara vaksam på konsistensen. Ha en fortsatt fin sommar med många fina bullbak! <3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s