Fisksoppa i paradiset

Efter en intensiv vecka packade vi bilen full med bröd och fika och åkte söderut för att bli lite omhändertagna av Erika och Lars i Torekov. Ja, inte så lite förresten. Erika hade bokat behandlingar på Torekov hotell och spa, och till lunch hade hon lagat fisksoppa från paradiset, ur Anna och Fanny Bergenströms fina bok Under valnötsträdet, och dessutom lagt till färska blåmusslor.

800 g gösfile eller torsk, eller 600 g laxfilé
300 g räkor, oskalade
färska blåmusslor
2 gula hackade lökar
3 skivade vitlöksklyftor
1 stor morot i slantar
5 råa potatisar i små kuber
5 tomater i stora bitar
2 msk olivolja
1/2 kuvert saffran
1–2 tsk hela fänkålsfrön
2 tsk torkad timjan
1 krm cayennepeppar
1 tsk hackad färsk rosmarin
2 tsk salt
nymald vit eller svartpeppar
1,2 liter vatten
2 dl torrt vitt vin
2 fiskbuljongtärningar
2 dl grädde
bladpersilja och späd timjan

Skär grönsakerna i bitar. Fräs lök och vilök i en stor kastrull. Tillsätt saffran, fänkålsfrö coh peppar, torkad timjan och rosmarin och rör om. Lägg ner morot, potatis och tomater. Späd med vatten och vin. Lägg i buljongtärningarna och koka i 10–15 minuter. Hit man man förbereda innan om man vill.

Skär fisken i kuber, ca 3 cm. Skala räkorna. Koka upp soppan, tillsammans med grädden. Krydda med salt och peppar. Lägg i blåmusslorna och låt dem koka ett pra minuter. Lägg i fiskbitarna och sjud ytterligare 3–4 minuter. Lägg i skalade räkor allra sist, de ska inte koka. Toppa med hackad bladpersilja och timjan.

Till soppan bör man äta baguette, tycker jag. Se till att alltid ha baguetter i frysen, dem kan du tina på 150° i 10–15 minuter, så blir de som nybakta.

Fisksoppan intogs dessutom i en helt fantastisk miljö, i familjens sprillans nya hus som är något av det snyggaste jag har sett. En annan fin detalj, precis till höger om Erika står hennes farmors gamla Electrolux-assistent som vi passade på att baka lite med. Den hade bara en hastighet, men var mycket bättre än min moderna variant. Hittar du en sådan på loppis, så köp den.

Och apropå lax, så hände det något mycket trevligt i torsdags. Jag var med som ”hemlig joker” på after work med Falkenbergs Näringsliv på Källaren Laxen. Någon mössa med pinglor behövde jag inte ha på mig, men däremot ett slags diadem med mikrofon för att kunna nå ut till de 60 som hade samlats på restaurangen för lite god mat och mingel. Jag bjöd på bröd från Solhaga, och fick berätta historien om hur jag har byggt upp mitt företag. Och som belöning fick jag en jättestor lax, som snart ska få simma i en ljuvlig fisksoppa från paradiset.

Nej, nu måste jag springa iväg till bageriet och röra ihop lite surdegar, för i morgon börjar en ny fullsmockad vecka. Till att börja med kommer nio stycken kockar från Halmstad kommun och ska lära sig baka gott bröd till skolor och äldreboenden. Det gillar vi. Och på tisdag är det fettisdagen, och bageriet har extra öppet såklart. I morgon kommer receptet på vår goda semla!

3 reaktioner på ”Fisksoppa i paradiset

 1. Vi har en sån! Vi har en sån!
  Fast inget sprillans nytt hus.
  Och ingen stor lax.
  Men ganska många meter tyg.

 2. Kära Sara,
  Du skulle zoomat in assistenten så inte mina gräsliga mysbyxor kom med i bild. Annars kan jag bara understryka att dina baguetter är perfekta till soppan!
  Kram Erika

 3. Jag kommer absolut att testa er fisksoppa i morgon Ser sagolik ut!
  Ska dessutom idag hämta på posten en assistent a’la farmors. Har en modern variant av samma assistent, men tycker att den gamla är sagolikt snygg.
  Fixar nog lite baguetter i den ”nya” asssitenten ocksåå..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s