Solros

Förra veckans bröd på Solhaga blev ljust och härligt med fin volym, lite fullkornsdinkel och smak av rostade solrosfrön. Vi har efter en tids krångel fått ordning på vår levain, alltså fördegen som vi gör vår Solhaga levain och andra bröd av. Det gäller att vara på hugget låta degen jäsa precis lagom länge, och den tiden kan variera från dag till dag.

Dag 1
Mata vetesurdeg
Rosta solrosfrön i ugnen, det ger mycket finare smak om fröna rostas

Dag 2 – Levain
280 g vatten
90 g vetesurdeg
500 g vetemjöl
Blanda i maskin cirka 5 minuter på låg hastighet. Låt jäsa upp ie nlätt inoljad plastlåda, det bör ta 4–6 timmar. Du har nu en levain du kan baka med direkt, eller sätta in i kylen för bak nästa dag.

Dag 3
700 g vatten
1100 g vetemjöl
160 g fullkornsdinkel
875 g levain från gårdagen

38 g salt
140 g rostade solrosfrön

Blanda levain, vatten och vetemjöl på låg hastighet i cirka 8 minuter. Blanda i saltet och kör ytterligare 5 minuter. Allra sist blandar du i solrosfrön på låg hastighet i ett par minuter.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i 90 minuter, stöt sedan samman den. Efter ytterligare någon timme är den redo för bakbordet. Dela degen i tre bitar. Rundriv, spraya skarven med vatten och doppa i solrosfrön. Lägg med skarven neråt på en bricka som du mjölar med grahamsmjöl. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan några gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

Och för alla er som undrar hur man bleker ett betonggolv kan vi nu avslöja hemligheten: Övermogen rågsurdeg! Se här vilken fin pacman-gubbe det blev när soppåsen läckte. Nästa projekt: slingor i håret? Eller kanske skriva typ carpe diem i surdeg med jättebokstäver hela vägen från ugnen bort till kavlingsmaskinen?

2 reaktioner på ”Solros

  1. Det här är verkligen minfavorit. Rund och fin smak. Bakade senast i morse och kan knappt sluta äta… Jag lät levainen stå i kylen tre dygn. Det blev nog ännu godare av det. Men det tar ett tag för den att få upp ångan. Kör i ugnen med lampa. Det blir fina 30 grader.

    Du är så otroligt inspirerande Sara med många fina berättelser och goda recept. Jag har inte testat din levain i andra recept men nu är det nog dags för det. Får se hur den passar i Hedhs recept.
    Martin

  2. Hej!
    Hittade detta recept och tänkte att jag måste pröva. Mina bröd blev ganska tunga och kompakta. Levainen var ok och jäsningen gick bra, inte överjäst. Hur blir dina bröd? På bilden ser det lätt och luftig ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s