Au revoir & le baguette

Ursäkta tystnaden, men nu är jag tillbaka! En av orsakerna till bloggfrånvaron är att vi har haft två veckors strängt skärmförbud i familjen Wennerström, omfattande även vuxna personer. Allt blev mycket lugnare hemma (efter de två första dagarnas abstinens).

Förutom detta är jag lite trött och tom på ord men ändå lycklig efter den högsäsong som har varit. Jag hade inte räknat med att kurvan skulle peka så brant uppåt. Det har varit ofattbart många människor här, och så mycket värme och positiv energi har jag aldrig någonsin varit med om.

Samtidigt kan vi konstatera att det är en epok som nu går i graven här på Solhaga, och av sådant blir man alltid lite tagen. Efter nästan två års pendlande mellan Ystad och Slöinge ska Gustav flyga vidare, till Paris och Ecole Gastronomique Bellouet Conseil där han ska gå en utbildning i konditori. Det är vemodigt att vinka hejdå, för Gustav har betytt så mycket för oss allihop, och för hela Solhaga. Våra vägar korsas säkert igen, så vi säger inte adieu utan au revoir. Nu börjar sökandet efter en ny bagare/konditor, så om det finns någon spekulant, hör av er!

Vi firade högsäsongen med en brakmiddag på Glommens fiskekrog med högtidlig utdelning av personliga presenter. Alla inköpta i Slöinge, eftersom jag knappt varit utanför bygränsen på hela sommaren. Denna vackra ask i nysilver hittade jag på Lettlandshjälpen. Jag hade aldrig sett något liknande och fick fråga de kompetenta damerna bakom kassan vad den skulle användas till. Smör? Nejdå, detta var en sardinask fick jag veta. Förr i tiden var sardiner nämligen något dyrt och fint som skulle serveras med stil. De skulle vara av fabrikatet Kung Gustaf och läggas på smörgås medelst en särskild gaffel, men någon sådan hade de tyvärr inte på lager. Efter att ha letat land och rike runt i ett par veckor fick jag slutligen köpa denna fiskmönstrade praktgaffel av Gunnel Tönsgård som är engagerad i Lettlandshjälpen och trogen kund i bageriet. Gustav blev så glad för gaffeln att han genast använde den till att äta dessert med.

I fredags bjöd Gustav på avskedsmiddag med chokladmoussetårta till efterrätt. Vad ska han i Paris att göra, han kan ju redan?

Av Moa fick han en svart sammetsbasker, inköpt på Prästgården 101 här i Slöinge. Man kan ju inte åka till Paris utan rätt huvudbonad. Och kanske en baguette under armen?

Här är ett av Gustavs bästa recept, som jag hittills inte lyckats tröttna på. Världens bästa baguette!

Dag 1 – Poolish (fördeg), ca 15 timmar innan baket
200 g vatten
200 g vetemjöl special
2 g jäst

Blanda ihop med en visp, täck bunken med plast och låt stå i rumstemperatur i ca 15 timmar. Fördegen är klar när den dubblat sin storlek och börjat sjunka lite på mitten.

Dag 2 – bortgörning
800 g vetemjöl special eller liknande
400 g vatten
120 g vetesurdeg
4 g jäst
20–25 g salt

Blanda fördegen med vetemjöl, vatten, surdeg och jäst i en degblandare på låg hastighet i cirka 10 minuter, eller för hand dubbelt så länge. Tillsätt saltet och kör på högre hastighet i 3–5 minuter.

Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda. Låt den vila i cirka 30 minuter, vik sedan in mot mitten, en gång från varje håll. Låt vila i ytterligare 30 minuter.

Lägg degen på mjölat bakbord och dela i lagom stora bitar, 200 g om du vill göra baguetter. Rulla ihop bitarna till små klumpar och låt dem vila en kvart under en handduk.

Platta ut klumpen lite lätt och rulla ihop den till en spänd degspole, spänningen är viktig! Rulla ut till en plåtlång baguette. Mjöla en kökshandduk, lägg de färdiga baguetterna på handduken och dra upp en bit tyg mellan varje baguette så att de ger varandra stöd. Då jäser de uppåt istället för åt sidorna. Låt jäsa i rumstemperatur i cirka 1,5 timme, eller helst i kyl över natten. De blir lättare att snitta om de är kalla.

Värm ugnen till 250° med en plåt inne. Flytta baguetterna försiktigt när de är färdigjästa, lägg dem direkt på den förvärmda plåten. (Ännu bättre blir det om du har en baksten att baka på). Gör några överlappande snitt i baguettens längdriktning. Sätt in dem i ugnen och spraya in rikligt med vatten samtidigt. Baka i cirka 20 minuter, öppna luckan några sekunder efter halva tiden för att släppa ut ånga. Bröden ska ha fin färg och hård skorpa när de är klara.

5 reaktioner på ”Au revoir & le baguette

  1. ajamen! au revoir Gustav! elskar Världens Bästa Baguette!! kan man inte också få opskriften på chokladmoussetårtan <3 :D ;D

    /k

  2. Paris låter fantastiskt!
    Lycka till Gustav!!!!
    Du kommer att göra succé även där!

    Önskar Jennie Måltidsinspiratör & alla bakambassadörer som du och Sara utbildat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s