Veckans kondis: Äppelcroissant

Inte nog med att vi bakar ett nytt bröd till varje helg, nu börjar vi även med veckans kondis på Solhaga Stenugnsbageri. Först ut är min absoluta favoritkombination – äpple och croissantdeg. Den här degen är inte lika söt som wienerdeg, utan lite mer salt. Rullad i lite kanelsocker och med äppelkompott på blir det rena drömmen. Vaniljkräm är inte heller någon dum idé.

Dag 1: Croissantdeg 
680 g vetemjöl
75 g socker
15 g salt
50 g jäst
200 g standardmjölk
160 g vatten

400 g smör till kavling (nästa dag)

Blanda ingredienserna till degen i degblandare, de bör vara kalla. Kör i cirka 5 minuter, degen ska inte utveckla för mycket gluten, men ändå hänga ihop. Lägg den i frysen i cirka 30 minuter så att den blir riktigt kall och inte kan jäsa vidare. Därefter kan du plasta in den och lägga den i kylen över natten.

Äppelkompott
4 äppen av fast och syrlig sort
4 dl vatten
2 dl socker
1/4 vaniljstång

Skala och kärna ur äpplena. Lägg dem i en gryta och koka med vatten, socker och urskrapad vaniljstång (samt själva vaniljstången för lite extra smak). Koka tills äpplena är mjuka. Låt svalna lite och ställ sedan i kylen.

Nästa dag: kavling
Banka ut det kalla smöret med kaveln till en platta på cirka 20×30 cm, ungefär 1 cm tjock. Kavla ut den kalla degen till en ungefär dubbelt så stor platta som smöret (40×30 cm). Lägg smöret på degplattan, vik över och se till att alla kanter sluter tätt. Försök spänna degen så mycket som möjligt runt smöret utan att det blir för tjockt med deg på vissa ställen. Det är viktigt att degen och smöret har samma temperatur och konsistens. Låt degen vila i 15 minuter i kylen.

Kavla nu ut degplattan till 40×30 cm. Vik ett treslag och låt degen vila i frysen 20 minuter så att degen blir riktigt kall. Sedan ytterligare 15 minuter i kylen.

Upprepa detta två gånger till så att du totalt har gjort tre stycken treslag. Låt degen vila lite extra länge sista gången i kylen.

Nu är det dags att kavla ut till 3 mm tjocklek. Du kan baka ut på olika sätt: Skära spetsiga trekanter som du rullar till croissanter, fyrkanter som du rullar in choklad i (pain au chocolat), eller som sagt – piffa till det lite extra med äpple och kanel. Skär då degen i små remsor och rulla dem i kanelsocker (vanligt strösocker med lite kanel i).

Lägg degremsorna i bullformar, fyll dem inte till mer än 3/4 eftersom degen ska jäsa också. Lägg en klick äppelkompott i mitten på varje bulle.

Låt bullarna jäsa upp (det kan ta 1–2 timmar beroende på hur varmt det är) Bygg gärna ditt eget jässkåp av ugnen, du sätter på den lite kort så att den blir 25° varm, och sätter sedan in plåten med bullarna). Pensla med ägg någon gång i slutet av jäsningen, och sedan en gång till precis innan de ska in i ugnen. Baka i cirka 15 minuter på 210°. Låt svalna och strö sedan flagad mandel och florsocker över.

TIPS! De här bullarna är absolut godast när de är alldeles nybakta. Därför är det en bra idé att lägga några av dem ojästa i frysen. Jäskraften håller cirka 1 vecka i frysen. Då tar det dock lite längre tid att jäsa upp dem.

2 reaktioner på ”Veckans kondis: Äppelcroissant

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s