Pumpafrö och veckans topp tre

Det är en fattig månad, januari. Inte läge för några extravaganta inköp så här precis innan lön. Man får helt enkelt titta i skafferiet och se vad man kan hitta på. Den här veckan kunde jag konstatera att vi hade ett överflöd av dinkelkross och pumapfrön. Mycket trevliga ingredienser! Det är så gott att ha en blötläggning med kross i brödet, inkråmet blir mjukt och saftigt. Och rostar man fröna blir det extra mycket smak.

Dag 1 – blötläggning
200 g vatten
200 g dinkelkross (om du inte får tag på det, ta vetekross eller rågkross i stället)
Häll det kalla vattnet över krossen, plasta över och låt stå över natten.
Rosta pumpafröna i 200° varm ugn, 5–10 minuter. Rosta lite mer än 100 g så att det räcker till dekoration.

Glöm inte mata vetesurdeg till nästa dag.

Dag 2 – bortgörning
500 g vatten
350 g vetesurdeg
850 g vetemjöl special
150 g dinkelsikt
20 g jäst
22 g salt
100 g pumpafrön

Knåda i maskin utan salt i 8–10 minuter, sedan med salt i ytterligare 3–5 minuter. Allra sist kör du i pumpafröna i någon minut tills de har blandats in ordentligt. Lägg degen i en väl inoljad plastlåda med lock. Låt den vila i 90 minuter, vik sedan ihop den en gång från varje håll mot mitten. Låt den sedan vila i ytterligare 60 minuter.

Lägg degen på ett välmjölat bakbord och dela den i tre bitar om ca 750 g. Vik in kanterna på varje bit mot mitten och nyp inte ihop skarven för hårt eftersom brödet ska självspricka. Spraya lite lätt med vatten i skarven och doppa i pumpafrön. Lägg bröden med skarven neråt på en mjölad bricka eller i jäskorg. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan ett par gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

För övrigt är det så kallt ute nu att det gör ont i ansiktet. Minus sjutton grader i morse. Det går inte att vara utan handskar och mössa ens när man går till brevlådan. Men det har sina fördelar, man kan passa på att göra andra bra saker. Här är veckans topp tre:

skridskor

1. Jag älskar att åka skridskor! Jag köpte ett par supersköna för ett par år sedan. Som rejäla varma kängor, fast med skena. Och nu är isen på sjöarna är tillräckligt idiotsäker för att man ska våga susa iväg i full fart från strandkanten. Här är jag och Myra i lördags på Knobesholmssjön. Och i söndags vid Nyhagasjöns hopptorn där vi brukar bada på somrarna.

tvrummet_9627

2. Jag gillar ordning och reda. Vi har levt i lådor och kaos och byggdamm i mer än två år och det känns fortfarande som att vi är nyinflyttade och att ingenting blir riktigt färdigt. Jag blir galen på det. Så min nya taktik är ett rum i taget. Man fokuserar på ett begränsat område, då blir det inte övermäktigt. Resten får se ut hursomhelst, men min teori är att man förr eller senare kommer ikapp och vinner över hela skiten. Det ska bli intressant att se om det stämmer. Mitt senaste projekt är övervåningens allrum som nu även är frukostrum. Värmen på undervåningen överstiger nämligen sällan 13 grader, så där kan vi inte vara just nu.

myrasrum_9620

I morgon kommer turen till Myras rum. Jag bad henne städa, men då tyckte hon att det räckte med att bara knuffa allting lite åt sidan och frigöra en smal stig fram till sängen. Som gjort för att man ändå ska lyckas trampa på någon vass plastgrej på vägen ut från godnattpussen.

crosstrainer

3. Jag tycker om att känna mig stark. Jag tränade ganska mycket Bodypump när vi bodde i stan, så nu kör jag själv med vikter hemma. Och så har jag en alldeles ny Casall Infinity 1.3X som håller mig varm. Där står jag och trampar samtidigt som jag kollar på Desperate Housewives säsong 8. Jag har förresten kommit på att om man tar ordet croissanter och lägger till ett r så blir det crosstrainer. Sambandet går bara inte att snacka bort.

 

En reaktion på ”Pumpafrö och veckans topp tre

  1. Brr, 13 grader där nere låter lite svalt… Vad hände med tankarna på att värma huset med överskottsvärme från bageriet?

    Kram, /t

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s