Gå på kurs och bli en bättre hemmabagare!

Nu har vi släppt vårens kursdatum på Solhaga. (Läs mer på Solhagas hemsida.) Ganska många platser är redan bokade, men det finns en del kvar för alla som vill lära sig att baka som vi gör i bageriet.

Ofta handlar det om väldigt enkla knep, jag kan ge er ett exempel här. I recepten här på bloggen står det att bröden ska jäsa upp och ner, vilket Peter frågade om i en av kommentarerna häromsistens. Låt mig förklara.

När man formar ett bröd vill man att brödet ska få så mycket spänning som möjligt. Då bildas alltid en skarv, för någonstans måste man ju så att säga stänga brödet. Säg nu att vi vill baka ett bröd som ska snittas. Då lägger vi brödet att jäsa på en mjölad bricka med skarven uppåt och den släta sidan neråt.

Efter en natt i kyl ser brödet ut så här. Degen har slappnat av, och blivit lite platt. Om man skulle sätta in det precis som det är hade det säkert funkat alldeles utmärkt. Men det blir ännu bättre så här:

Nu har vi vänt brödet upp och ner, med den släta ytan uppåt. Det är den som nu ska snittas innan vi sätter in brödet. I och med att vi har vänt på brödet har det fått en jämnare form, och botten kommer att bli vackert rundad istället för platt.

Många har frågat mig varför vi håller kurser och delar med oss av det som bokstavligt talat är vårt levebröd. Men jag tror att man får tillbaka det man ger. Surdegsboomen hade aldrig blivit något utan alla er surdegsentusiaster och bloggläsare därhemma. Jag var ju själv en av er och se hur det gick. Här bakar jag med barnen i senaste numret av Mama:

Jättefina bilder tagna av Christel Lind och texten skriven av Therese Alhult.

Myra, söt som socker.

Myra och Max tyckte verkligen att det var fantastiskt kul med fotograferingen. Det är helt otroligt hur mycket de hann mjöla ner på bara några minuter. Jag hoppas verkligen att de själva vill gå på kurs för mig så småningom och kan hitta lika mycket glädje i bakningen som jag gör.

4 reaktioner på ”Gå på kurs och bli en bättre hemmabagare!

  1. Tack Sara! Tack för att du delar med dig av dina recept och erfarenheter. Du får tillbaka det du ger, det har du 100 % rätt i. Tack också för din entusiasm och positiva energi som du sprider med denna bloggen. Jag är starkt imponerad av dig och din familj (och också lite avundsjuk på att ni är så duktiga..:=)).

    Mvh

    Karl

  2. En sak som inte står här i bloggen eller på sidan om kurserna är i vilken stad det är! Det går säkert att leta sig fram till på bageriets sida, men det är så lätt att bara skriva in det direkt på sidan. Jag har ingen aning om var i landet ni finns, så jag vet inte om det är rimligt att jag önskar mig en kurs hos er. (Även om inlägget om Radio Halland gav en viss hint…)
    Efter en del runtklickande hittar jag att det är i Slöinge, och via länken till hitta.se kommer jag fram till att det är mellan Halmstad och Falkenberg. Bra, då har jag placerat er på kartan. :)

    1. Hej Trollmamma, tack för synpukten! Man blir allt lite hemmablind, jag ska göra det tydligare! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s