Med kärlek

vaniljhjartan_0119

Idag är det alla hjärtans dag, och då bakar vi på Solhaga det finaste av alla hjärtformade bakverk – vaniljhjärtat. Jag har lite svårt för det här uttrycket att baka med kärlek. Kanske för att det har blivit urholkat genom Pågens reklam, men det är inte bara det. För mig är kärlek ett ord som jag inte vill kasta omkring mig hur som helst. Men om vi nu ska säga att vi gör det med kärlek så finns det inget annat sätt än fina råvaror och riktigt hantverk. Här är vårt recept.

Dag 1

Mördeg
400 g smör
200 g socker
600 g vetemjöl
1 ägg
Blanda rumsvarmt smör och socker. Tillsätt vetemjöl och ägg och arbeta så kort tid som möjligt. Plasta in och låt vila över natten i kylen.

Vaniljkräm
500 g mjölk
1/2 vaniljstång
120 g äggula (6 st)
125 g socker
40 g maizena
25 g osaltat smör

Häll upp mjölken i en kastrull. Skrapa ur vaniljstången och lägg både den och fröna i mjölken. Låt koka upp och dra en stund.

Vispa ihop äggula, maizena och socker. Häll över mjölken och blanda ordentligt. Häll tillbaka i kastrullen och värm under noggrann omrörning och sjud försiktigt i några minuter tills krämen har tjocknat ordentligt. Tillsätt smöret och rör om, och sila krämen genom en sikt ner i en ren skål. Plasta över och ställ i kylen.

Dag 2

Mördeg är lättast att jobba med när den är kall, så låt den inte ligga framme för länge innan det är dags att kavla ut den till cirka 3 mm tjocklek. Fodra hjärtformarna med degen, och tryck till så att den verkligen kommer ända ner i formen.

vaniljhjarta_fyllning_0107

Fyll med vaniljkräm. Täck sedan med ett lock av mördeg och tryck till ordentligt i kanterna. Om du inte vill baka allihop på en gång går det bra att lägga dem obakta i frysen. De är nämligen allra godast när de är helt färska.

Baka i 200° i ca 15 minuter eller tills de är fint gyllenbruna. Hellre lite extra färg än för bleka. När de svalnat, lossa dem ur formen och sikta florsocker ovanpå.

vaniljhjarta_hallon_0123

Det är inte alla som tycker att det är så festligt med alla hjärtans dag. Som inte har någon hjärtevän alls, har det svårt i sitt förhållande eller går omkring och saknar någon. Här är det blödande hallonhjärtat – bakverkens motsvarighet till Mauro Scoccos låt Till dom ensamma. Finns också i bageriet denna dag.

Hallonsylt
1000 g hallon
800 g socker
1 vaniljstång, gärna Tahitivanilj.
saften från en citron

Skrapa ur vaniljstången. Lägg allt (även den urskrapade vaniljstången) i en gryta och koka till 106 grader. Skumma under tiden och pensla grytans insida med kallt vatten för att undvika sockerkristaller. Om du inte har en termometer, sluta koka när sylten börjar rynka sig på ytan. Häll upp i ren burk och ställ i kylen.

6 reaktioner på ”Med kärlek

  1. Har aldrig riktigt gillat dessa hjärtan men, beror nog tillstor del på att jag tyvärr dagligen kommer i kontakt med de massproducerade frysta varianterna som många bagerier beställer från Kobia och bara bakar av och säljer som sina egna.

    Förstår även vad du menar ordet kärlek känns som om det blivit en standard fras som inte betyder något alls lngre..vilket är väldigt tråkigt…

    Men här ser jag det äkta någon med stor respekt och glädje till sitt yrke har gjort dessa..vackra hjärtan som jag är helt säker på smakar ljuvligt!

    Glad alla hjärtans dag!!

    1. Tack Nathalie, vad fint du skriver! Nej, visst är det enkelt att avfärda klassikerna bara för att de finns i så många tråkiga versioner. Jag kom på mig själv med att dissa mandelkubb häromdagen, men kom sedan att tänka på att jag troligtvis bara ätit industribakade utan riktigt smör… kanske dags att ge dem en ny chans!

  2. Var inne i bageriet idag, men köpte ”bara” bröd. Tog också några kort, så nu har jag skrivit lite om er i min blogg.

    Snart ska jag äta en smörgås med er underbara Levain!

    Kram kram

  3. Åhh, sånna hallonhjärtan måste jag testa nångång, när jag fått tag i formar. Attans vad svåra de är att finna i vanliga butiker då… Nu är jag visserligen väldigt lycklig och kär, men sylthjärtan känns mycket mer jag än vaniljhjärtan. Scoccos låt är dessutom helt fantastisk.

Lämna ett svar till Sofia Avbryt svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s