Pestobröd och lyxläsk

pestobrod

Fredag igen, solen skiner och jag är på ett strålande humör. Vi får väl se om det håller i sig efter en tur till Ugglarp där vi ska kolla till båten om en stund. Vintern har inte varit snäll.

Här är något att vara glad åt i alla fall – ett levainbröd med pesto, väldigt gott med både ostar och charkuterier på.

Steg 1: Levain
200 g vatten
60 g aktiv vetesurdeg, den ska vara riktigt bubblig och med skum på ytan
360 g vetemjöl special

Blanda i 5 minuter på långsam hastighet i maskin. Lägg i en lätt inoljad plastlåda, då kan du också se från sidan om det är någon aktivitet i degen. Låt den stå framme och jäsa upp, i bageriet tar det 4–6 timmar i 24° rumstemperatur. Levainen är färdig när den buktar uppåt, men har börjat sjunka något på mitten.

Steg 2: Bortgörning
Levainen från steg 1
500 g vatten
800 g vetmjöl
27 g salt
90 g pesto

Blanda allt utom saltet i 10 minuter på långsam hastighet, och sedan med saltet snabbt i ytterligare 5 minuter. Tillsätt peston allra sist.

Låt degen vila i plastlåda tills den har jäst upp ordentligt, för oss tar det 90–120 minuter i rumstemperatur. Stöt ihop degen, och låt den vila ytterligare någon timme tills den känns jäst. Dela degen i tre bitar, rundriv och låt vila en stund under bakduk. Kavla ut en ”flärp” från den runda degbiten och vik den över brödet. Lägg bröden upp och ner på mjölad bricka eller duk och låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, eller i kyl över natten.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i cirka 30 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader.

lyxlask_0034

För att festa till det lite extra köpte jag en varsin lyxig fredagsläsk till Moa, Linnéa och Emma. Det här måste vara läskeblaskens motsvarighet till hantverksbageri. Riktig läsk på fina råvaror, från mikrobryggeriet Gusto Italiano i Italien, inköpta på diMare Delikatesser i Halmstad. Och så fruktansvärt goda!

4 reaktioner på ”Pestobröd och lyxläsk

  1. Nu äter jag inte bröd längre då jag kör LCHF ett tag men jag började att dregla över detta påfund! Ta med några och kom upp till oss vetja. :) Kram på er

  2. Hej,
    Jag har en fråga angående bröd. När jag tar ut mitt bröd ur ugnen (hård skorpa och låter ihåligt) så knäpper det i brödet när det svalnar. Jag misstänker att det beror på att det sjunker ihop lite, men har jag gräddat det för kort tid eller är det ”normalt”?

    1. Hej Therese, det är helt normalt! När brödet svalnar knäpper det i skorpan för att den liksom drar ihop sig. Du ska höra hur det låter i bageriet när vi öser ut bröd ur ugnarna. Ljuv musik!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s