Hatten på för Napoleon

napoleonhatt2

Den här veckan bakar vi Solhagas helgbröd efter ett recept från kursen med Johan Sörberg häromsistens. Han kallar brödet N&O, men vi väljer det lite mer konkreta Napoleonhatt på grund av dess fina form.

Receptet skapades inför bageri-VM i Paris 2012, där man skulle presentera ett ekologiskt och näringsrikt bröd. Till fördegen användes ett kornmjöl från Norge som innehåller mycket skaldelar. Men eftersom vi inte har tillgång till det, använder vi grahamsmjöl istället.

Dag 1
Skållning
50 g klippt råg
50 g krossade linfrön
250 g vatten
Häll det kokande vattnet över linfrö och klippt råg. Plasta över och låt stå över natten.

Fördeg
100 g rågsurdeg
185 g vatten
150 g grahamsmjöl
Blanda, plasta över och låt stå över natten.

Dag 2
Bortgörning

260 g vatten
20 g jäst
450 g vetemjöl
160 g grahamsmjöl
160 g rågmjöl
20 g honung
35 g salt

Kör allting i blandare i 10–15 minuter på låg hastighet.

Låt degen vila i en lätt inoljad plastlåda i cirka 120 minuter. Stöt ihop degen efter halva tiden. Dela degen i tre bitar, rundriv och låt vila en stund under bakduk. Kavla ut tre stycken flikar från den runda degbiten och vik dem över brödet så att de möts på mitten. Tryck till, lägg bröden upp och ner på mjölad bricka eller duk och låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, eller i kyl över natten.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i cirka 30 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader.

För övrigt har det blivit en markant höjning av tempot, både i bageriet och på alla håll och kanter. Det är nu i lågsäsong som all planering pågår för fullt inför det som ska hända framöver.

kulinariskresa_0129

Många korrektur att läsa. Vi har haft deadline på kartan Kulinarisk Resa genom Halland, som i år produceras av mig som projektledare och Ante som grafisk formgivare. Nu är den äntligen lämnad till tryck.

Samtidigt jobbar jag också med Slöingerundan som blev en sådan succé förra sommaren. I år utökar vi med fler företag, och det tar sin lilla tid att få ihop det. Men å, vad stolt man blir över lilla Slöinge när man ser helheten med all denna företagsamhet, det är inte illa för en by på knappt 1000 invånare. Kristina Gustafsson som är vd för Slöinge Lantmän blev utsedd till Hallands mest företagsamma människa häromsistens. Och apropå kejsare och kungligheter så fick Per StenströmSIA Glass igår ta emot Konungens medalj av 12:e graden i högblått band för betydande insatser för Svenskt Näringsliv. Stort grattis!

passionformat_0135

Och så själva anledningen till att alla dessa trycksaker måste bli klara så snart som möjligt. Den 1-3 mars åker Solhaga Stenugnsbageri och Berte Qvarn till den stora mässan Passion för mat på Eriksberg i Göteborg. Vår monter ska vara som ett minibageri. Vi ska sälja bröd och baksaker, blanda degar och prata med så många vi kan de 12 000 besökare som väntas dyka upp. Det ska bli så vansinnigt roligt!

experiment_0140

På mässan ska vi också presentera ett samarbete med Robert SumberazOsteria, så just nu experimenterar jag med att göra bröd med olika ostar som är marinerade i amarone och grappa.

melodifestivalMitt i allt klämde jag in ett ledigt dygn. Vi hann med både kusinräff, firande av svärfar Nils och melodifestivalen i Göteborg. Jag fick biljetterna i present av mamma och mina syskon med familjer. Min syster känner en som jobbar där, därför fick vi sitta på rad 7 och vifta med ballonger. Fantastiskt att se spektaklet på så nära håll. Vi syntes mycket i tv tydligen, kanske för att vi satt bredvid Björn Kjellman…

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s