Vete x 4 och trädgårdsterapi

vetex4

Jag har hämtat mig något från förra veckans spektakel med marknad, tävling och allt. Det tog på krafterna, och ni ska veta att det var extremt nära att det inte blev någon tävling alls för min del. Nu när jag har fått lite perspektiv kan jag berätta hur det egentligen var. Jag provbakade varje dag men blev aldrig nöjd. Drömde en fasansfull dröm om att jag var på bokmässan och tävlade med en baguette som blev toksågad av en enhällig jury inför tusentals åhörare. Med klar och tydlig stämma lästes domen upp: Solhagas baguette har dött inkråm och är byggd på brödets tre axelmakter: jäst, poolish och vetemjöl som inte är ekologiskt. (Notera referensen till andra världskrigets axelmakter, för att alla verkligen skulle förstå att denna baguette var en riktigt ondskefull produkt.) Ja, vi behöver väl knappast konsultera farbror psykologen för att förstå vilken typ av ångest som skulle bearbetas här om man säger så.

Betydligt mer opretentiöst och avslappnat kändes det att ta fram veckans bröd till bageriet. Till den gångna helgen blev det ett ljust bröd, fast lite grövre. Berte Qvarn hade nämligen ett par nyheter som vi inte hade provat ännu, fullkornsvete och s-kross (som havregryn fast på vete ungefär). Det finns inte att köpa i affären, du kan använda havregryn istället för s-kross och ersätta fullkornsvetet med grahamsmjöl. Eller kom förbi oss i bageriet och fråga om vi har något kvar så fixar vi det!

Blötläggning, dag 1
340 g vatten
160 g s-kross eller havregryn
100 g fullkornsvetemjöl eller grahamsmjöl
20 g salt
Blanda ihop och låt stå över natten.

Skållning, dag 1
150 g vatten
150 g hel dinkel
Häll kokande vatten över dinkelkornen och låt stå över natten.

Bortgörning, dag 2
330 g vatten
500 g vetemjöl
160 g vetesurdeg
10 g jäst
30 g honung

Kör i blandaren på långsam hastighet i 5 minuter, sedan snabbare i 5 minuter. Lägg degen i en inoljad plastlåda och låt vila i 60 minuter. Dela i två delar och lägg i form. Låt jäsa klart i rumstemperatur eller i kyl över natten.

Värm ugnen till 275°. Sätt in formarna i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 35–40 minuter, baka de sista 10 minuterna utan form för att få fin färg och skorpa på hela brödet.

För att riktigt pyssla om mig själv efter den hårda veckan tog jag och Ante en utflykt till Löddeköpinge plantskola idag för att hämta de hundratals plantor som ska ner i jorden här på Solhaga i helgen. Låter lite jobbigt kanske, men för mig är detta ren terapi.

plantskola_sara

Löddeköpinge plantskola är en otroligt inspirerande plats. Förutom lavendel, olvon, rosor, skuggröna, murgröna, kärleksört, ormbunkar, höstflox, ligusterhäck, pioner och annat som vi hade beställt i förväg blev det även lite impulsshopping. Höstsilverax, vita höstanemoner, alunrot, ett magnoliaträd… och ska vi inte ha ett ormhasselsnår också? Och ett stort järnklot där vita klematis kan klättra omkring? Jo, det ska vi!

packa

Vi hade vissa problem med att få in allt i bilen och jag fick motvilligt ge upp min dröm om buxbomsklot i olika storlekar. Och precis när vi stängt dörrarna kom plantskolans personal på att de hade glömt köra fram ett par kärror till med växter som skulle med… men det gick tillslut. På ren vilja och envishet.

2 reaktioner på ”Vete x 4 och trädgårdsterapi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s