Hallingabröd och Matverk Halland 2014

diplom_matverk

Idag har vi varit på Skördefest på Tjolöholms Slott, sålt en massa bröd och kommit på andra plats i regionfinalen av Matverk 2014. Tävlingen går ut på att tillsammans med andra matföretag bilda lag och ta fram ”en ny förädlad produkt präglad av den svenska gastronomin och med en regional förankring”. Mitt lag bestod av mig själv, Mikael Jidenholm  på Ugglarps Grönt och Martin Carlsson på Berte Qvarn. Tillsammans ville vi söka svaret på hur ett ursprungligt halländskt bröd kan ha smakat. Därför har vi gett det namn efter hallinge – ett urgammalt ord för halläning.

hallingabrod_2379

Hallingabröd – ett hårt och tuggigt knäcke med råg, dinkel och frön från pilört och målla. Även när det gällde förpackningen ville vi komma bort från moderna påhitt som papper och plast. I stället sydde jag en linnepåse som knyts ihop med natursnöre, med en knäckebit som pricken över i.

På yngre stenåldern blev människorna bofasta och började odla vete, havre, råg, ris och korn. Under järnåldern började man baka bröd på stenhällar och i kokgropar. Bröden var antingen helt ojästa, eller med surdeg. Tjocka ojästa bröd bakades i askan i eldstaden, medan tunna bröd gräddades i järn eller på lerhäll. Arkeologiska människofynd från mossar och liknande har visat att människan livnärde sig på en mängd olika frön, bland annat från pilört och målla. Idag betraktas de här växterna som rena ogräset. För ett par veckor sedan hämtade jag ett par lådor jordigt doftande frön från Ugglarps Grönt, och på väg hem plockade jag åt mig krossad råg och dinkel från Berte Qvarn. Nu skulle det bakas bröd som på järnåldern – och här har ni resultatet.

Dag 1 – skållning
150 g vatten
15 g pilörstfrö
45 g mållafrö
90 g krossad råg
Koka upp vattnet, häll det över frön och råg. Rör om, plasta över och låt stå över natten.

Dag 2 – bortgörning
180 g dinkelsikt
75 g dinkel fullkorn
150 g rågsurdeg
14 g honung
12 g salt
30 g vatten, eller till lagom konsistens

Blanda på låg hastighet i 10–15 minuter. Låt degen vila i inoljad plastlåda minst 90 minuter. Vik ihop och låt vila ytterligare 60 minuter.

Kavla ut med dinkel fullkorn och krossad råg till 2 millimeters tjocklek. Stansa ut runda bitar och lägg på plåt.

Baka i 230° i 6–10 minuter, tills de fått färg. Torka därefter i 100°C varm ugn med öppen lucka i cirka en timme tills de är helt hårda.

karin_ante_2389

Det var verkligen full fart på marknaden. Karin och Ante höll ställningarna…

tjoloholm_2390

…medan jag på darriga ben knatade upp mot slottet för att möta juryn. I förbifarten hann jag studera den utsökta trädgården och kunde konstatera att vi valt ungefär samma typ av växter till Solhagas projekt trädgård 2014 som drar igång nästa helg. Ormbunkar, höstanemoner, hortensior, rosor och nävor. Så vackert.

jru_2392

Här står jag framför juryn och har precis svarat på frågor om produkten. Hur är det med hållbarheten? Hur har jag tänkt mig att det ska fungera i storskalig produktion? Håller förpackningen för yttre påverkan som kyla och fukt vid längre transporter?

tallrik_2395

Sedan fick alla vi som tävlade äta lunch med landshövdingen och juryn. Det serverades en halländsk buffé där alla tävlandes produkter fanns med. Mycket gott!

kramalennart_2398

Det blev en andra plats, och jag fick blommor och en kram av Lennart E Bengtsson, vd på Wapnö och ordförande i juryn. I bakgrunden landshövding Lars-Erik Lövdén och Annika Arnesson på Gastronomiskt samtal Halland som arrangerar tävlingen. Dessutom fick jag en värdecheck på 5000 kronor att använda till att göra en företagsfilm med hjälp av Zvision i Halmstad. Ante tyckte att jag skulle unna mig en egofilm om mig själv, där jag svävar omkring på Solhaga och bara är liksom härlig hela tiden – ungefär som Maria Montazami. Håll i hatten, det kan bli intressant!

Vinnare i tävlingen blev Skårs Gård med ett aronia- och lavendelknäcke. Superstort grattis till er och lycka till på riksfinalen i Stockholm i januari!

Nu ska vi laga middag, bestående av alla delikatesser vi bytte till oss från de andra utställarna på marknaden. Det blir lammentrecote från Himledalens lamm, rostad delikatesspotatis och sås på kantareller från Olsegården. Ostbricka med hallingabröd, ost från Skottorps mejeri och Skrea ost, toppad med sascatoon-marmelad från Regnér Garden. Och till dessert kan det bli antingen ostkaka från Källsjö mejeri eller glass från Viskadalens gårdsglass. Eller båda…

4 reaktioner på ”Hallingabröd och Matverk Halland 2014

  1. Det blev lakritsrotglass från Viskadalens gårdsglass. Makalöst gott/exotiskt. Har aldrig smakat den smaken.

  2. vad roligt! Tänk att det blev av, det ”Halländska brödet” som du pratade om redan innan bageriet öppnade. Ser fram emot att få smaka! :-)

    Klart du ska göra en egofilm!

    Många kramar till er alla från oss alla, /Familjen Friman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s