På önskelistan: Ost, jalapeño och en magisk trädgård

onseklista_2369

Vi har en lista vid kassan i bageriet där vi skriver upp vad våra kunder önskar sig. För tillfället står där ost, jalapeño och chokladbröd. Varför inte, tänkte vi, och hittade på ett ost & jalapeño-bröd. Chokladen sparar vi nog till lite senare i höst.

ostjalapeno_2408

500 g vatten
650 g vetemjöl
175 g grovt rågmjöl
250 g vetesurdeg
25 g muscovadosocker
20 g jäst
20 g salt
150 g cheddarost i tärningar
50–150 g inlagd jalapeño, beroende på hur starkt du vill ha det

Blanda  vatten, jäst, mjöl, vetesurdeg och muscovadosocker på låg hastighet i cirka 8 minuter. Blanda i saltet och kör ytterligare 5 minuter. Allra sist blandar du in ostkuber och väl avrunnen jalapeño på låg hastighet i ett par minuter.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 120 minuter, stöt samman degen en gång under tiden. Dela degen i tre bitar. Forma till runda bröd och lägg med skarven neråt i mjölade korgar. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter.

krukor_2460

På min egen önskelista är det trädgård som ligger i topp. Den här helgen har vi jobbat som dårar för att göra verklighet av drömmarna om en romantisk trädgård. De senaste åren med bageribygge och husrenovering har vi mest gjort enklare underhåll och enstaka panikåtgärder för att trädgården skulle se okej ut. Men nu är det äntligen dags och som vanligt är taktiken att göra ett rejält ryck för att det ska hända mycket på en gång. När vi var färdiga räknade jag till 447 tömda plastkrukor. Och under de två sista timarna innan skymningen idag satte jag 370 lökar också. Helt galet!

sara_mette

Jag hade aldrig klarat det utan Mette. Det är hon som har planerat, gjort inköpslistor och pekat med hela handen. Det blir gratis pain au chocolat resten av livet till henne! Nu får ni följa med på en liten tur runt huset.

verandan_2409

Vid planket till vänster har vi satt en praktmagnolia med gyllengula blommor. I rabatten har vi hortensior, pioner, nävor…

hibiscus_2413

… och en hibiscus som jag hoppas ska trivas här.

bjork_2416

Det ser lite skräpigt ut med spåren efter grävskopan, men det blir fint till våren. Den runda planteringen i mitten har fått behålla sin klätterställning med rosor (New Dawn och Mme Alfred Carrière) och en småblommig klematis. Men runtom har vi städat upp och ersatt den brokiga blandningen med ett hav av lavendel (Hidcote Blue). Borta vid björken har vi med hjälp av en ligusterhäck byggt ett eget rum åt våra yngre fikagäster. Det var nämligen många som saknade lekstugan i somras.

huvudentre_2421

Vid vår privata entré har vi grävt upp ett stort område som ska täckas av murgröna. Ett parti rödbladig spirea (diabolo) ska växa upp och skapa ett mer skyddat rum. Vi har också delat av den stora gräsytan med en ligusterhäck för att göra rummen ännu mer tydliga.

murgrona_2426

På staketet ska vi bygga en spaljé för den klättrande murgrönan som har så vackra blommor på hösten.

silverax_2432

Ur havet av murgröna sticker en av mina favoritblommor upp – höstsilverax.

karleksort_2437

Ante gillar kärleksörten, så de här köpte jag till honom. En ny sort som heter Class act.

buskage_2448

Och från andra hållet ser det ut så här. En stor halvmåneformad plantering med marktäckande skuggröna som bas, där korallkorneller sticker upp med sina röda grenar. Och längst fram en annan favorit…

hostanemoner_2448

… vita höstanemoner. Nu hoppas vi bara att kylan dröjer ett tag så att växterna får rota sig ordentligt. Å, vad jag önskar att det blir vår snart!

 

2 reaktioner på ”På önskelistan: Ost, jalapeño och en magisk trädgård

  1. Härligt med trädgården! Ser fram emot att få se den i all sin prakt i sommar! Vit höstanemon och höstsilverax – mums! Tror också lavendeln och rosorna blir galet snyggt!

    Kram till er alla!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s