Fyllt fyrtio

Jag har fyllt 40 och känner att jag börjar slita ut ordet fantastiskt. Men så har det varit i flera dagar i sträck och jag tror aldrig att jag varit så nöjd med livet som nu.

För mig har de senaste åren har varit väldigt fina ur ett rent jobbperspektiv. Men om man ser till det sociala har det varit en lång och ensam ökenvandring där jag knappt hunnit umgås med mina allra närmaste. Därför ville jag fira mina 40 år på ett hejdundrande vis med så mycket människor omkring mig som det bara gick. Firandet började i fredags med after work på The world of Ritz i Göteborg:

dorsia

Efter midnatt fortsatte de som var kvar till Dorsia där det blev champagnecocktails. Min favorit – La Pomme – med champagne och calvados.

Efter en god natt och lång sovmorgon på Elite Plaza drog vi omkring på stan, åt räckmacka och wienersemla på Ahlströms konditori, och besökte NKs parfymavdelning för lite hudanalys och inköp av åldershämmande skönhetsprodukter.

annakarin_nk

AnnaKarinClinique pysslar om mig och ger instruktioner om hur jag ska hantera alla flaskor och burkar. Jag vill ju helst visa leg på systemet även fortsättningsvis.

Själva 40-årsdagen firades hemma på Solhaga med något av det bästa jag vet – afternoon tea med massor av härliga bakverk, i sällskap med inte mindre än 64 vuxna och 38 barn (samt 2 barnvakter, vilket var tur). Jag hade bullat upp med massor av viennoiserie (croissanter, wienerbröd och pain au chocolat), samt givetvis min absoluta favorit – princesstårtan.

sara_per_birgitta_1002

Här är jag med två personer som verkligen stöttat och uppmuntrat mig på det finaste vis sedan vi flyttade till Slöinge – glassfabrikör Per Stenström och min mentor Birgitta Henning. Och här får ni en liten rundtur på kalaset:

Sist i filmen ser ni Daniel från Slöinge Kafferosteri som var på plats för att brygga finkaffe, och vilken strålande insats han gjorde. Det var en otrolig lyx att ha en sådan expert på plats!

lemoncurd_3482

Till croissanterna serverades hemkokt hallonsylt, karamelliserad äppelsylt på ekologiska Ingrid Marie, samt det ulitmata av alla tillbehör – krämig lemon curd.

Denna curd kokades utan gelatin, eftersom en lite lösare konsistens gör sig väldigt bra när curden ska användas som pålägg. Däremot är gelatinet bra att ha om curden ska vara lite mer stabil för användning i desserter och bakverk.

Lemon curd
75 g citronjuice
150 g socker
100 g smör
150 g ägg
5 g gelatin (kan utelslutas)

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp citron, socker och smör under omrörning tills det har smält. Då tillsätter du äggen. Det är viktigt att röra hela tiden. Koka i cirka 3 minuter till krämig konsistens. Här kan du tillsätta det urkramade gelatinet. Mixa med stavmixer och sila genom en finmaskig sil.

Här kan man ju tänka sig att firandet skulle vara över, men nej då! På ”annandag 40” fick jag och Ante följa med min mamma på hemlig överraskning till Stenungsund…

solie_mat_3420

… vilket visade sig vara invigningen av konstnären Soile W Algeröds ateljé med hänförande utsikt över vattnet. Ännu mera champagne, god mat och tårta blev det.

sara_tavla_1013

I present av mamma fick jag välja en tavla. Den här ska hänga i det nya huset som vi ska bygga. Vita hus har alltid haft en stor betydelse i mitt liv, Jörlanda där jag växte upp och Solhaga är två av dem. Jag får en känsla av hem och harmoni när jag tittar på den här, men gillar också att det finns en röd och spännande väg som leder någonstans, med otippade åkerlappar i röda nyanser vid sidan. Stillhet och syrsor heter den.

Jag är så lycklig över alla hälsningar och gratulationer, presenter och besök! Jag har huvudet fullt av härliga människor och ett helt skåp fullt med champagne, vin, cigarrer, choklad, blommor, vaser, böcker, filmer, tavlor, smycken, väskor, kameraobjektiv, kaffekannor och en rad vackra föremål som kommer att förgylla mitt liv framöver. Presentkort på ansiktsbehandling, pedikyr, yoga, meditation och KnappCarlsson. Sånger, fina kort, dikter och en resa till Berlin. Mitt största och allra varmaste tack!

6 reaktioner på ”Fyllt fyrtio

  1. Wow, vilket firande! Men det är man helt klart värd när man fyller 40 fina år! Bubbel är bland det bästa som finns så det ska man absolut dricka flera dagar i rad. Har varit på Dorsia en gång, vilket ställe! Drack också någon champagnedrink, men kommer inte ihåg namnet… eller namnen ;-)

    Ha det bra! Jag kommer ringa dig i veckan som kommer för att höra mig för inför ett ev. besök på bloggträffen jag planerar. Jag vill ju så klart gärna att du är med kvällen och på annat som vi ska göra. Datum vet jag inte ännu tyvärr, men återkommer så snart jag vet det.

    Kram kram

    1. Tack Malin! Det här med bloggträff låter väldigt roligt, hör av dig så snart du har planer! :) Kram!

  2. Stort grattis i efterskott. Vilket härligt firande du haft, är du verkligen värd. Jag kan bara säga att livet blir bara bättre och bättre efter 40, så du har många många fina år att se fram emot. Grattishälsningar fr din nöjda kund Birgitta

    1. Tack Birgitta, jag tror dig, för det är precis så det känns! Att livet bara blir bättre ju äldre man blir alltså. Vi ses i bageriet! :)

  3. OMG vilket firande!!! Det är ju fantastiskt att få fira ordentligt och att ha alla goa människor runt omkring sig på en och samma gång! Grattis i efterskott och hoppas 2014 blir ditt år! Roligt att se Daniel på film, vi bodde hos honom och Anna när vi var på bakkurs hos dig i höstas, pensionatet var så fint och värdparet hade man ju kunnat flytta in hos permanent :-) det var nästan så jag började dricka kaffe på kuppen! Mvh Ulrika

    1. Tack snälla Ulrika, hoppas att du ger kaffet en ny chans under det kommande året! Min svägerska Alexandra har som regel att alltid ”lära sig” tycka om något nytt varje år. Sushi, oliver, ja du vet allt det där som man kan ha väldigt olika åsikter om. :)

Lämna ett svar till Ulrika Avbryt svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s