Jubileumsbröd och after work

jubileumsbrod

Nu drar det ihop sig till 40-årsdag, och det ska firas i dagarna fyra. Efter allt jobb som har varit de här tre åren med bageriet behövs det till att börja med en after work, så den går av stapeln på en restaurang i Göteborg nu ikväll. Imorgon blir det lång sovmorgon på fint hotell och lite shopping, därefter drar vi oss hemåt till Slöinge igen för att ladda inför söndagens afternoon tea. Och på måndag har mamma fixat något slags hemlig överraskning hemma i Stenungsund där jag växte upp.

Ikväll tar jag med mig eget bröd till festligheterna. Bland annat ska jag servera det här jubileumsbrödet, smaksatt med saker som jag själv tycker väldigt mycket om. Kummin till exempel, en riktig vattendelare bland brödätare. Jag tycker det är supergott. Cheddar, inte lika kontroversiellt. Och oliver är ju alltid gott och passar bra till buffén som ska dukas upp. Varsågoda!

Jubileumsbröd
500 g vatten
900 g vetemjöl
125 g emmer fullkorn eller annat lite grövre mjöl
500 g vetsurdeg
20 g jäst
20 g salt
5 g hel kummin
100 g cheddar i tärningar
100 g gröna och svarta oliver utan kärna

Blanda allt utom salt, ost och oliver cirka 8 minuter i degblandare på låg hastighet. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter. Blanda oliverna och osten sist på låg hastighet tills det är blandat.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 120 minuter, pressa ur luften och vik ihop den till ett paket efter halva tiden. Dela degen i tre bitar. Forma till limpor med lite spets och lägg med skarven uppåt i mjölad duk. Dra upp duken mellan bröden så att de stöttar varandra under jäsningen. Baka av efter jäsning i rumstemperatur, eller kalljäs över natten.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Snitta och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 25–35 minuter. Öppna luckan några gånger mot slutet för att bygga upp skorpan.

tilda_3379

Men i morse var det en helt annan person som firades. Nämligen vår fantastiska Tilda, som har jobbat hos oss i mer än två år, senaste halvåret på heltid. Nu ska hon resa med pojkvännen till Edinburgh och jobba på svenska hantverksbageriet Peters Yard. Vi hörde talas om det via Jan Hedh som varit med och startat stället tillsammans med Peter Ljungquist som äger alltihop. Och på den vägen var det, nu ska Tilda jobba där ett tag och vi önskar henne allt gott. Avskedspresenten – en krage i mink med blomsterbrosch från Villa Retro.

2 reaktioner på ”Jubileumsbröd och after work

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s