Tranbär & apelsin

tranbarapelsin_3517

Igår dundrade snön in över Halland. Jag var nästan orolig för att inte en enda människa skulle ut våga sig hit och att veckans helgbröd Tranbär & apelsin liksom skulle snöa bort. På förmiddagen var det väldigt lugnt, men sedan var det som om vinterchocken gick över. Kunderna strömmade till och jag åkte till Slöinge Lantmän och köpte allt det där som jag aldrig trodde vi skulle få användning för den här vintern  – isskrapa till bilen, smågrus till trappan, pulka till barnen.

Den här veckan smaksatte vi helgbrödet med tranbär och syltade apelsinskal – det hade nästan kunnat vara ett julbröd. Eller som Karin så pricksäkert uttryckte det vid frukosten imorse – ett bröd med inbyggd marmelad. Man behöver bara ta rejält med smör på helt enkelt.

500 g vatten
750 g vetemjöl
100 g grahamsmjöl
200 g rågsurdeg
10 g jäst
23 g salt
40 g syltade apelsinskal
100 g tranbär

Blötlägg tranbären i kallt vatten en timme innan du ska blanda degen.

Knåda allting utom saltet i 8–10 minuter, sedan med salt i ytterligare 3–5 minuter. Allra sist kör du i tranbär och apelsinskal i någon minut tills de har blandats in ordentligt. Lägg degen i en väl inoljad plastlåda med lock. Låt den vila i 60 minuter, vik sedan ihop den en gång från varje håll mot mitten. Låt den sedan vila i ytterligare 60 minuter.

Lägg degen på ett välmjölat bakbord och dela den i två bitar. Vik in kanterna på varje bit mot mitten och nyp inte ihop skarven för hårt eftersom brödet ska självspricka. Lägg bröden med skarven neråt på en mjölad bricka eller i jäskorg. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan ett par gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

Annars har det varit en fullspäckad helg med mycket farande hit och dit.

sara_1037

I eftermiddags var jag och Daniel Eråker på Slöinge Kafferosteri inbjudna som hemliga gäster till Hotell Falkenbergs Strandbads Hemingway Club. Han och jag har mycket gemensamt – bland annat har vi båda bytt fina välbetalda jobb mot en betydligt mer äventyrlig vardag som egenföretagare i lilla Slöinge.

levadrom_1034

Att leva sin dröm var alltså temat – och det låter ju väldigt flott eller hur? För er som blev avundsjuka nu kan jag avslöja att detta så kallade drömliv en dag som denna innebär väckning för avbak klockan 03.15 och hårt arbete i bageriet fram till 14.30. Sedan en kvarts sömn innan det var dags att försöka dölja tvättbjörnslooken med smink, på med kläder och lite glitter och sedan iväg och föreläsa kl 15.45. Och inte hade jag tid att stanna kvar och mingla med alla trevliga människor för jag var tvungen att köpa 10 liter mjölk och 5 liter grädde på vägen hem… men vet ni vad, det är ändå precis som jag vill ha det. Ante kompenserade fint med oxfilé och bubbel till middag, och nu blir det lösgodis i soffan. Trevlig helg på er alla!

4 reaktioner på ”Tranbär & apelsin

  1. Och vilken kompensation sedan… Oxfilé från Mostorps gård. Räkgojs från Ica Skrea på Solhagaknäcke samt deras potatisgratäng med min goda sallad och vinägrett och handslagen bearnaisesås. Dryck. Champagne. Känner att ”bra-make-poängräknaren” brakade ihop av utmattning. Sa jag att jag är väldigt ödmjuk också?

  2. Låter ändå helt underbart..
    Önskar jag vågade Leva min dröm….Kanske en dag…. :)
    Bakar surdegsbröd gör jag i alla fall, och njuter av varenda bubbla i grunderna :)
    Hälsar Gizze i Värmland…
    Till sommaren dyker jag in hos er…är så nyfiken på att få se, lukta och smaka av ert goda i caféet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s