Matbloggare på besök – forma och snitta baguetter

matbloggare_4135

Igår hade jag besök av 13 otroligt trevliga matbloggarkollegor som kommit till Falkenberg från när och fjärran:

Amy´s piece of cake
Bara en kaka till
Beatas mat
Call me cupcake
Erikas funderingar
Frostrosor
Fröken Sandra bakar & lagar
Kaksmulan
Malin’s Diner
Mårtenssons kök
Vardag.nu

Så fantastiskt kul! Solhaga Stenugnsbageri var ett av stoppen på deras kulinariska odyssé, och jag gav dem en liten kurs i hur man snittar och formar baguetter på olika sätt.

baguetter_1957

Så här stor skillnad kan det nämligen bli på en baguette beroende på hur bra man lyckats få upp spänningen i degen när man formar den. Baguetten till vänster har bra spänning och får en högre form om man tittar i profil, medan den till höger är betydligt slappare i uppslagningen. Då blir den platt.

baguette_ovan_1960

Och så här ser de ut uppifrån. Den slappa baguetten ovanför har inte orkat spricka upp lika mycket som den undre med bättre spänning.

Receptet på Solhagas baguette hittar du i det här inlägget. Det är en otroligt bra grunddeg tycker jag, som går att använda till mycket. Bland annat använder vi den till de pizzabottnar som levereras till Prostens Pizza i Skrea.

Men nu till själva uppslagningen. Så här brukar jag göra.

b1_1819

Steg 1. Väg upp lagom stora bitar (på Solhaga väger vi baguetterna 400g, men 200 g är nog mer lagom för hemmaugnen). Rulla ihop till en jämn och trubbig spole, lägg med skarven neråt på mjölat bord och  låt vila i 15-20 minuter. Nu har vi spänt upp biten en gång, och nu behöver den slappna av innan vi kan spänna den på nytt.

b2_1818

Steg 2. Lägg biten med skarven mot dig, så att du får den släta sidan neråt på bordet. Mjöla lite lätt så att degen inte fastnar. Ta tag med fingertopparna i övre delen på biten och rulla den emot dig. Tryck till så att den spänns, och se till att den inte blir för bred. Den avlånga formen ska vi jobba med senare, du får bättre kontroll om du har händerna nära varandra. Upprepa denna rullning 2-3 gånger tills baguetten är spänd.

b3_1829

Steg 3. Stäng skarven genom att trycka med handloven precis på öppningen.

b4_1832

Steg 4. Rulla baguetten till jämn och avlång form. Lägg med skarven uppåt i mjölad duk, dra upp tyg mellan baguetterna så att de stöttar varandra under jäsningen. Detta gör att de jäser uppåt istället för åt sidan. Låt dem jäsa i minst 30 minuter, hur lång tid det tar beror på hur varmt det är. Ställ gärna in baguetterna i kyl innan du ska snitta och baka av. Det är mycket lättare att snitta snyggt i en kall baguette.

Om man vill ha det klassiska franska baguettesnittet med vackra band av deg som bildar mönster mellan snitten snittar du så här. Fem eller sju snitt i baguettens längdriktning, cirka en centimeter djupt med kniven vinklad 45° inåt, då öppnar sig snitten bättre.

baguette

bloggare_4123

Här rullas det baguetter.

fotopaus_4125

Resultatet av snitt och klipp måste givetvis dokumenteras…

ormen_4127

… se bara på den här charmiga ormen med pumpakärnor till ögon. Stort tack till hela gänget, det var så roligt att ni kom och hälsade på!

bloggarbaguetter_3953

Och så här blev baguetterna som ni formade och som fick kalljäsa över natten, när jag snittade och bakade av i morse. Jättefina, bra jobbat!

9 reaktioner på ”Matbloggare på besök – forma och snitta baguetter

  1. Tack för en härlig stund i ditt fina bageri. Jag lärde mig massor och nu ska jag hem och mata surdegen. Lycka till i fortsättningen!

  2. Tack snälla allihop! Nu har jag lagt upp receptet på den ”glutenfria” hallonkakan som jag lovade. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s