Glutenfri hallonkaka med durramjöl

hallonkaka_glutenfri_4148

Som bagare på Solhaga Stenugnsbageri får jag absolut inte säga att den här kakan är glutenfri, vi har ju mjöldamm i lokalen. Men för de flesta av våra kunder spelar det ingen roll, det är många som frågar om vi bakar något utan mjöl i. Bland annat var intresset stort från bloggarna som hälsade på i lördags, så här kommer receptet som jag lovade.

Den här kakan har vi bakat med vetemjöl i ganska länge, men så bestämde vi oss för att testa med durramjölet som vi köper in från Friends of Adam. Resultatet blev en jättefin liten kaka, lite mer fullkornskänsla än den vi brukar göra med vetemjöl.

4 äggvitor
115 g smält smör
135 g florsocker
50 g durramjöl
80 g mandelmjöl

Smält smöret och låt det svalna något.
Blanda florsocker, durramjöl och mandelmjöl i en skål.
Vispa äggvitorna tills det blir en fast smet, men inte så hårt som till maräng. Tillsätt smör och torra ingredienser i omgångar, och rör försiktigt med en slev precis så att det blandar sig men så att smeten ändå behåller luften.

Spritsa ut smeten i muffinsformar eller liknande. Smeten växer inte så mycket i ugnen, så du kan fylla nästan ända upp. Tryck ner äppelbitar, hallon, blåbär, plommon eller vad du vill. Toppa med lite pärlsocker och flagad mandel. Baka i 225°C i 13-16 minuter, tills det är fin färg på ytan.

pernilla_therese_sandra_4140

För övrigt har det varit en ganska tuff vecka. Jag fick inflammation i höger handled till följd av den förkylning jag drabbades av i Berlin (det är tydligen så enligt doktorn att förkylningar kan flytta sig till olika leder i kroppen). Synnerligen olämpligt eftersom Linnea är på semester och jag skulle jobba tolv dagar i sträck… måndag förra veckan satt jag i mitt mjöliga förkläde och grät i receptionen på Slöinge vårdcentral i ren panik. De var supergulliga och hjälpte mig snabbt så att jag kunde komma hem till mina jäsande degar. Jag kan säga att jag aldrig hade klarat det utan mitt handledsskydd och de här tre fantastiskt duktiga och ambitiösa tjejerna. Pernilla (som varit på praktik hos oss tidigare i vår), Therese och Sandra (som gör sin praktik just nu). Alla tre läser till bagare/konditor i Falkenberg och kommer att jobba här på Solhaga i sommar.

paskdessert

De senaste dagarna har vi påskpysslat för fullt i bageriet. Frysarna är smockfulla, bland annat av den här påskdesserten bestående av vaniljbavaroise, passionsfruktsmousse och mango- och apelsinkräm. Imorgon ska fyra sorters praliner packas och påskprinsesstårtor strykas upp inför anstormningen.

kungsangslilja_4175

Min handled känns helt bra nu, så idag har jag till och med hunnit köpa kogödsel på Slöinge Lantmän och myllat ner den i rabatterna. Just nu blommar kungsängsliljorna.

persian_pearl_4176

För att inte tala om den här makalöst vackra botaniska tulpanen – persian pearl.

tupp_4169

Halmtuppen har intagit sin plats vid entrén, så nu kan gästerna komma. Glad påsk till er alla!

3 reaktioner på ”Glutenfri hallonkaka med durramjöl

  1. Hej Sara, tack för ett fantastiskt recept. Roligt att kunna bjuda glutenallergisk vän på en riktigt god kaka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s