Sista dinkelbrödet på ett tag

dinkel_4114

Som jag berättade igår är all dinkel nu slut i hela Sverige, så ni som vill baka får ge er ut handla så snart ni kan. Vi har några påsar kvar i butiken här på Solhaga, om ni nu skulle ha vägarna förbi. Och de sista stora säckarna gjorde vi ett riktigt fint veckans bröd av den här helgen. Jag har testat flera gånger att baka bröd på bara dinkel, men jag tycker det är något med smaken som blir lite för mycket. Därför kör vi en blandning med ekologiskt vetemjöl.

500 g vatten
125 g vetesurdeg
10 g jäst
575 g vetemjöl, ekologiskt
125 g fullkornsdinkel
125 g siktat dinkelmjöl
20 g salt

Blanda allt utom saltet i cirka 10 minuter i degblandare på låg hastighet. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 120 minuter, stöt samman degen en gång under tiden. Dela degen i tre bitar om cirka 700 gram. Rundriv och lägg med skarven uppåt på en bricka som du mjölar med ett grövre mjöl, vi använder grovt rågmjöl. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Snitta en trekant och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan några gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

kurs_4121

Den här helgen är det matbloggarträff i Falkenberg, arrangerad av Malin Kårdahl som driver bloggen Malins Diner och butiken Annies Stuga i Glommen. Hon har lagt upp ett  fullspäckat kulinariskt program för gästerna, så eftermiddag får jag besök av inte mindre än 13 bloggare från hela landet. Eftersom jag jobbar så extremt mycket just nu hinner jag inte vara med på själva träffen, men det känns ändå jättekul att finnas med på ett hörn. Jag ska fixa lunchmackor till hela gänget, och sedan blir det workshop i bageriet med baguetten i fokus. Vad vi hittar på får ni se imorgon!

En reaktion på ”Sista dinkelbrödet på ett tag

  1. Hej,
    Älskar dina recept o allt är så gott!
    De senaste gångerna har jag dock fått ett degigt bröd, tar allltid tempen till 98 grader, termometern funkar i vanliga fall. Vet du vad felet kan vara ? Kalljäser dem över natten o kör in dem direkt i ugnen. Kan det va att de får jäsa för länge? Eller att jag har för lite veetemjöl(brukar inte ta i precis allt,gillar ett bubbligt bröd)
    Tack på förhand :):)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s