Den perfekta baguetten, del 2

Baguetterna har jäst i kylen sedan i går, dags att skruva upp ugnen på högsta värme med en plåt eller baksten inne. Om du kör med plåtvarianten, ta ut den varma plåten när ugnen är varm och flytta baguetterna försiktigt från handduken över till plåten. (Om du har en baksten att baka på, då kan du flytta baguetterna till en skiva med bakplåtspapper på, som du sedan skutsar in direkt på stenen).

Nu kommer vi till det roliga, själva snittandet. Detta är ett väldigt populärt moment på mina kurser, där jag bland annat lär ut snitt enligt den traditionella franska modellen med fem eller sju snitt i baguettens längdriktning.

baguettesnitt

Den översta bilden visar klassiska snitt, som ger det fina mönstret med bladformade öppningar. Allra finast kontrast blir det om du siktar lite mjöl över baguetten precis innan du snittar.

Andra bilden visar överlappande vågräta snitt i två rader, vilket ger en slingrande vågform på baguetten.

Den tredje bilden visar överlappande vågräta snitt i tre rader, då får du ett slags nätmönster, oerhört tjusigt!

snitta

Jag snittar med en rakbladsliknande kniv som har böjt blad. Det gäller nämligen att vinkla kniven som på bilden för att snittet ska öppna sig uppåt och bilda en liten uppstickande kam på varje öppning. Snittet är 1-2 cm djupt. Håll i baguetten med den andra handen så att den inte åker iväg när du snittar.

baguettesnitt_5281

Här har vi de olika snitten, redo för ugnen. Den tredje baguetten har jag klippt med en sax. Tänk på att inte klippa rakt igenom hela baguetten, det måste finnas en ”rygg” som håller ihop den.

Sätt in baguetterna i ugnen och spraya in rikligt med vatten samtidigt. Sänk till 250°C och baka i cirka 20 minuter, öppna luckan några sekunder efter halva tiden för att släppa ut ånga.

baguettesnitt_5289

Bröden ska ha fin färg och hård skorpa när de är klara, baka dem så mörka du bara vågar.

baguetter_1957

Det är nu det visar sig om vi har gjort ett gott hantverk eller inte när vi formade baguetterna. Här är ett exempel, den vänstra baguetten är bra spänd och kunde lyfta i ugnen. Den till höger har blivit platt för att degen inte spänts upp tillräckligt.

baguette_ovan_1960

Här ser vi dem ovanifrån. Den övre baguetten som är slapp och platt har inte orkat spricka upp lika mycket som den undre med bra spänning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s