Nötter & bär till Falkenbergs matdagar

 

Alltid när jag plockar blodoxalis till våra mackor på Solhaga tänker jag på en av mina bästa matkompisar, Mikael JidenholmUgglarps Grönt. Det hände en dag för länge sedan att jag låg på knä och rensade bort detta (som jag trodde var ogräs) vid verandan när han plötsligt störtade fram och ropade nej för tusan, de där får du inte rensa bort! Det där är jättegott att ha på mackor, förstår du. Sedan dess låter jag detta välsignade ogräs gro precis som det vill inne bland hortensiorna, under häckarna och lite varstans.

Imorgon är det Falkenbergs Matdagar igen för andra året i rad. Där hyllar vi alla dessa berättelser, och firar att vi har så många passionerade matmänniskor i Falkenbergs Skafferi. Förra året hände mycket, men i år är programmet ännu mer fullspäckat med roliga saker. Det är kockdueller, skafferibesök, matlabb för barn, och massor av olika smårestauranger och mathantverkare som ställer ut. På hemkunskapscenen kan man lära sig massor av nytt, till exempel av mig som kommer att berätta om något som jag aldrig fick lära mig på hemkunskapen – nämligen om hur en deg fungerar. Titta gärna förbi, det är klockan 16.45. Läs mer om hela programmet här!

notter_bar_6G8A3911Bröd har vi också med oss såklart, Ante och jag ska stå på Nygatan och sälja från 14 till 20 imorgon fredag. Och på lördag 10-20, fast då är jag bara där i början. Till matfester som denna känns det alltid roligt att komma med något nytt, så jag har ett par specialbröd som ni kommer att få recept på nu i dagarna framöver. Först ut är ett grovt och saftigt bröd på råg och dinkel, med tranbär, hasselnötter och valnötter.

oxalis_macka_6G8A3938

Det här passar väldigt till goda ostar, mackan längst upp är med smör, Skrea bondost, vår egen äppelkompott, ärtskott och oxalis. Jag tycker nästan att det här är bättre än Frukt & nöt måste jag säga. Vi gjorde ett liknande förra året, men det här är strået vassare.

Nötter & bär

Blötläggning
400 g vatten, kallt
320 g rågkross
80 g rostade dinkelflingor
30 g salt
Häll vattnet över de torra ingredienserna, och låt stå över natten.

Blötläggning dag 2
80 g torkade tranbär
80 g rostade hasselnötter
80 g valnötter

Bortgörning dag 2. 
160 g vatten
130 g rågsurdeg
80 g dinkel fullkorn, rosta gärna för extra smak och färg
320 g dinkelsikt
25 g jäst

notter_7227

Blötlägg frukt & nötter. Kör alla andra ingredienser utom frukten i degblandare på långsam hastighet, 20 minuter. Sila bort vattnet från frukt & nötter och blanda in i degen några minuter.

formar_7312

Smörj 2-3 brödformar och värm ugnen till 260°C medan degen jäser i bunken. När degen jäst klart (tar cirka 45 minuter), blöt händerna och fördela degen i brödformarna, du fyller dem till 3/4. Sätt in bröden i ugnen och spruta in rikligt med vatten samtidigt. Sänk värmen till 200° och baka i cirka 50 minuter, eller till en innertemperatur på 98°. Hur snabbt det går kan variera beroende på hur stora bröden är.

notter_bar_inkram_6G8A3930

Låt bröden svalna, lägg dem sedan i plastpåse och låt vila till nästa dag innan du skär upp dem. Brödet är hållbart i upp till en vecka, men lämna gärna plastpåsen lite öppen så att brödet får lite luft.

notter_bar_bageri_6G8A3913

Det är mycket att tänka på inför en marknad och det har varit en lång dag för min del. Avbak 04.30, sedan uppslagning av hundratals bröd och packning av bilen under stor koncentration. Allt på listorna måste med och det är många detaljer att tänka på. Nu ska jag in till stan och fixa växel på banken, köra Myra till cellolektion, fota några inredningsbilder på Borgmästargården (glada nyheter kommer på måndag) och kanske blir det en rejäl pizza på Lilla Napoli också. Vi ses igen imorgon!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s